28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 24 Avgust 2014 22:30

U BIH sa najvećim plaćama

 Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u regionu. U gotovo svim statistikama je pri dnu liste po dobrom, ali zato uvijek prednjači u korupciji, neradu i dakako izdvajanju budžetskog novca za naše "vrijedne" političare. Blic je analizirao koliko koja država plaća svoje vodeće funkcionere, predsjednike i premijere država u regionu. Pogađate, BiH svoje plaća najviše. 

 

Kada su u pitanju predsjednici država, prvi čovjek Hrvatske ima najvišu platu u regiji. Ivo Josipović mjesečno prima 3.249 eura. Odmah nakon njega slijedi Bakir Izetbegović, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, s plaćom od 3.185 eura. Međutim, ako uzmemo u obzir da BiH ima tri člana Predsjedništva, onda je sasvim jasno da je BiH zemlja koja najviše izdvaja za državni vrh. Predsjednik Slovenije Borut Pahor je treći na listi i njegova plata iznosi 2.724 eura, potom slijede predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sa 1.649 eura, Đorđi Ivanov, predsjednik Makedonije ima 1.500 eura, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ima najmanju plaću i ona iznosi 1.273 eura.

 

Kada su u pitanju premijeri država u regionu, najveću platu ima premijerka Slovenije Alenka Bratušek. Njena mjesečna plaća je 4.712 eura. Slijedi premijer Hrvatske Zoran Milanović sa 2.698 eura mjesečno, potom premijer Makedonije Nikola Gruevski sa 1.300 eura, pa premijer Crne Gore Milo Đukanović sa 1.131 eura, a premijeri Srbije i BiH imaju gotovo istu plaću, tačnije Vjekoslav Bevanda ima 1.070 eura, dok Aleksandar Vučić ima 1.069 eura.

 

No, zvanični iznosi plate ne treba da vas zavaraju. Iako nema veliku platu, Milo Đukanović, primjera radi, je vjerovatno najimućniji od svih njih i jedan od najimućnijih ljudi u regionu. On posjeduje brojne nekretnine i vlasnički udio u nekoliko firmi. Iako su ovog puta u pitanju samo predsjednici država i premijeri, ne treba zaboraviti da BiH plaća 14 vlada i isto toliko parlamenata. Opšte je poznato da su parlamentarci u BiH među najplaćenijima, ne samo u regionu, nego su rame uz rame sa svojim kolegama u Evropi. (Blic.rs)


506277 0405 lb