19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Avgust 2014 20:37

ZDK: rebalans nije usvojen

Skupština Zeničko dobojskog kantona /ZDK/ nakon višesatne rasprave nije podržala izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta. Posljedice neusvajanja ovog akta,na kojem se insistiralo više mjeseci tek će naknadno biti vidljive, jer je u rebalans bilo ukalkulisano i kreditno zaduženje bez kojeg aktuelna izvršna vlast u ovom kantonu, koja je u ostavci od februarskih protesta, ne vidi izlaz iz finansijske dubioze.

 

Rebalans budžeta bio je odgovor na više skupštinskih zaključaja o potrebi usklađivanja  plana  i realnog stanja prihodovne strane. Za prvih 6 mjeseci ove godine prihodi budžeta ZDK manji su za 32 miliona maraka. Budžet ZDK za 2014. godinu zacrtan je na oko 291 milion ali je realno da do kraja godine ostane na 240 miliona.Ostatak od oko 56 miliona Vlada je namjeravala pokriti kroz kreditno zaduženje kako bi ispunila obaveze prema budžetskim korisnicima.Među ostalim, u izmjene budžeta trebala je biti uvrštena i pomoć od federalne vlade od oko 1,2 miliona KM

 

. Od početka rasprave zastupnici SDA su neprihvatljivim ocijenili ponuđeni rebalans,prije svega zboz enormnog kreditnog zaduženja,koji će,kako je rečeno vraćati neka druga garnitura nakon oktobarskih izbora. Rebalans budžeta podržalo je 16 zastupnika iz SDP-a HDZ-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Ostalih 13 koji su pristupili glasanju, iz SDA, SBB i Stranke za BiH bili su suzdržani, a 6 zastupnika nije bilo prisutno. Neprihvatanje rebalansa bio je razlog da ministrica finansija povuče iz dnevnog reda izmjene Zakona o izvršavanju budžeta. Kasno popodne skupština je trebala nastaviti rad,a u dnevnom redu, među ostalim bio je Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih i Odluka o osnivanju javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama.