29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 10 Avgust 2014 11:50

Beach Rugby & Ćevap Party 16.8.

Prvi Međunarodni BEACH RUGBY & ĆEVAP PARTY Zenica - Ragbi klub “Čelik“ Zenica u sklopu obilježavanja četri decenije uspješnog postojanja kluba, te promocije ragbija kao sporta u Zenici planira organizovati I. Međunarodni BEACH RUGBY & ĆEVAP PARTY Zenica. Turnir će biti održan 16.08.2014 godine na pješčanom terenu zeničkih bazena koji je za ovu priliku i specijalno proširen da bi zadovoljio kriterije Svjetske ragbi asocijacije 30x20 metara. Na turniru će učestvovati ekipe iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.


Pored muških ekipa koje su potvrdile učešće trebamo spomenuti egzibicione mečeve veterana ragbija i dvije ženske ekipe (slovenačka Olimpija te mješani sastav BH ekipa RK Čelik Zenica i Prvi Ženski Ragbi Klub Sarajevo), sve ovo se radi u cilju promocije ragbija i rušenja predrasuda vezanih za ovaj sport. Glavni cilj turnira jeste promocija ragbija, ali bitno je napomenuti da je beach rugby zapravo jedinstvena prilika da se sve ekipe sakupe na jednom mjestu i dobro zabave, rezimiraju proteklu sezonu i razmjene iskustva, također i znak da je ljetna pauza završila i da se počinje sa novim pripremnim ciklusom. Upravo zbog RK Čelik se nada da će Međunarodni BEACH RUGBY & ĆEVAP PARTY Zenica postati tradicija i u narednim godinama rasti te u konačnici postati prepoznatljiv brend u ragbi svijetu. 


Par informacija vezanih za beach rugby jeste da se igra obavezno na pješčanom terenu površine 30x20 metara, svaka ekipa broji najviše 5 igrača na terenu i 5 zamjena. 

Ukupno max. 10 igrača u ekipi. Izmjene su leteće kad god je prekid igre (kazna, zgoditak) bez javljanja sucu. Polaganje lopte u skor prostor vrijedi jedan bod, nema pretvaranja. Igra se sa loptom veličine 4. Utakmica će se sastojati od dva poluvremena od 5 minuta s pauzom od 2 minute. Žuti karton je 2 minute, Crveni do kraja utakmice + pauza iduću utakmicu (napomena, da je ovo prijateljski turnir s ciljem da se svi zabave).

 

Kao pravi domaćini obavezujemo se da svima pružimo odličnu zabavu, promovišemo zajedno ragbi kao jedan od simbola grada Zenice, a zeničke bazene kao odličnu turističku destinaciju.