22 Septembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Avgust 2014 03:12

Blokirani računi 40.967 firmi

U Bosni i Hercegovini, prema najnovijim podacima Centralne banke BiH, blokirana su 66.753 računa poslovnih subjekata, a 41.134 firme imaju bar jedan blokiran račun.  

U BiH je početkom prošlog mjeseca bilo blokirano 66.528 računa poslovnih subjekata, a 40.967 firmi imalo je bar jedan blokiran račun. 

 

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.671 stranicu i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća. Na ovom popisu nalaze se  i rudnici, mjesne zajednice, općine, pa i sportski savezi. 

 

U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta. Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH. Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih subjekata ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja. 


SKINI PDF DOKUMENT  sa listom firmi i računa OVDJE (desni klik, save as)
..