29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Avgust 2014 20:13

Privatizacija u sportu i cestarine

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak prezentirao je danas u Zenici “Inicijative – nacrt zakona o privatizaciji u sportu“ i informaciju o dosadašnjoj realizaciji parlamentarne inicijative prema Vladi FBiH za smanjenje cijena putarina u FBiH. Govoreći o „privatizaciji u sportu“ Jasmin Duvnjak je elaborirao obavezu Vlade FBiH da, u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlaštenjima i programskim opredjeljenjima, pomaže razvoj i održivost sporta, ali i da do kraja ove godine utvrdi načela i pripremi nacrt legislative kojom će se kvalitetno definirati svojinska transformacija i modeli svojinske transformacije u sportu. 

 

- Jasno je da mora doći do transformacije profesionalnog sporta, ali i efikasnije pomoći državnih organa u razvoju sporta u svim sredinama. Mnogi sportski klubovi se gase, a i svi ostali jedva preživljavaju. Nedavno usvojeni zakoni o naplati i djelimično otpisu dugovanja sportskim klubovima su prvi korak u ozdravljenju sporta i ovo je šansa da se klubovi finansijski stabilizuju. Trebamo shvatiti da dolaze vremena kada će se iz državnih i lokalnih budžeta moći pomagati samo amaterski, školski i rekreativni sport, jer država neće više biti glavni sponzor profesionalnih sportskih klubova -  kazao je Duvnjak. 

 

On je obrazložio i inicijativu za smanjenje cijena putarina u BiH, koje su „najveće u regionu“ i sputavaju brojna preduzeća u poslovanju, te porodični budžet građana i posebno mladih. 

 

Ova inicijativa je dobila veliku podršku članova Parlamenta Federacije BiH i Vlada FBIH ima obavezu da u narednih mjesec dana odluku o smanjenju putarine za sve kategorije vozila. Očekivanja su federalnih parlamentaraca da bi se putarine mogle smanjiti čak za 25 posto, pored smanjenja cijene za unaprijed plaćene usluge korištenja usluga od 20 posto, i na taj način da se omogući bolje korištenje izgrađenih dijelova autoputa.