25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Juli 2014 03:15

Predizborni rokovnik

Ovih dana M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji građanima s pravom glasa na izborima 2014 može pomoći da iz glasača pređu u birače. Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na kandidatskim listama 73 politička subjekta koji učestvuju na opštim izborima u Bosni i Hercegovini nalazi se ukupno 7.877 kandidata. Pored njih, tu su još 24 nezavisna kandidata čija je ovjera učešća na izborima potvrđena ranije, tako da bi se prema dosadašnjim pokazateljima na glasačkim listićima, po četiri, u oba bosanskohercegovačka entiteta FBiH i RS-u trebao naći ukupno 7.901 kandidat.

 

Prema objavljenim podacima iz CIK- a, konačna ovjera kandidatskih listi biti obavljena najkasnije do 8. augusta. U čitavom galimatijasu oko broja kandidatskih listi te oko toga za koga građani trebaju glasati, kako se odrediti prema predizbornim obećanjima koja većinom nisu bila ispunjena u aktuelnom mandatu vlasti,  pojavio se alat koji bi građanima moga biti dobar vodič kroz Opšte izbore u BiH.  

 

Naime, ovih dana M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji građanima s pravom glasa na izborima 2014 može pomoći da iz glasača pređu u birače.

 

Predizborni rokovnik je bilježnica koja na samom početku zavjetom upozorava i obavezuje vlasnika-glasača da će postati pažljiv birač, a zatim započinje „intervju“ s njim, namećući mu pitanja na koja bi mogao zaboraviti usljed agresivnih  spin-kampanja političkih partija: o poslu, o plati, stipendiji, komunalnim uslugama, o uslugama koje je politika uopšte dužna osigurati, i sl. Zatim sugeriše evidentiranje političkih dešavanja, zabilješke za svaki dan do izbora.

 

Rusmir Pobrić, predsjednik M1 Prave za mlade kaže za BUKU da je evidencija ključna, kao podsjetnik na političke greške preko kojih ne možemo preći, a koje smo u međuvremenu zaboravili. 

 

“Od poskupljenja javnih usluga, bahatog odnosa prema javnom novcu, smanjenja socijalnih izdvajanja i sl. Posljednji list rokovnika je rezerviran za 12. okrobra, on se ne popunjava – već je popunjen jednom simboličnom porukom. Sve je ovo s jednim ciljem, da na sljedećim izborima sebi izaberemo najbolju moguću, ili barem najmanje lošu vlast“ kaže Pobrić za BUKU.

 

Ova alatka prije svega ukazuje na potrebu za pravovremenim pripremama za predstojeće izbore. Dvanaesti oktobar za glasače je daleko, ali za političke partije isuviše blizu. Kampanje političkih partija odavno su počele, njihove pripreme trajaće mjesecima, dok građani svoju odluku najčešće donose na sami dan izbora. 

 

Pobnrić ističe da je valjda očito da političke partije svaki izborni ciklus dočekaju spremnije od glasača i očito je da je stvar u pripremi. 

 

„Stranke su do sada nadmudrivale glasače jer su spremnije, jer znaju sve o ljudima od kojih trebaju uzeti glas, znaju njihove navike, strahove, način razmišljanja. Znaju li glasači sve o kandidatima, i strankama i pojedincima?“ pita se Pobrić.

 

On kaže kako predizborni rokovnik upravo nudi odgovor na pitanje „Kako detaljno provjeriti one za koje budemo glasali?“, navodeći relevantne izvore za provjeru političke ponude na izborima. Predizborni rokovnik educira kako se spremiti za izbore, on potiče glasače da tragaju za rezultatima, da vjeruju postignutim rezultatima a ne ispraznoj retorici. 

 

Naš sagovornik ističe kako političke stranke često računaju na zaborav i plitko sjećanje glasača, a imaju i razloga za to jer su glasači svojim političkim miljenicima prelazili i preko evidentnih laži, malverzacija ili afera.

„Alat koji mi nudimo je dragocjena arhiva i osvježivač pamćenja: prisjećanje svakog političkog razočarenja, neispunjenih predizbornih obećanja, skandala, lijenosti, bahatosti, neučinkovitosti, rasipništva na naš račun. Na dan izbora, Predizborni rokovnik bi trebao biti osnovna oprema glasača, može biti itekako vrijedan podsjetnik na minuli mandat. Zapaljiva retorika bi nam ponovo mogla na oči navuči dim od kojeg nećemo vidjeti ni tako očeigledne stvari“ ističe Pobrić u razgovoru za naš portal.

 

Predizborni rokovnik bi trebao biti alat za selekciju važnih političkih informacija i razvoj kritičkog promišljanja prilikom odabira kandidata: za šta dajemo glas, koji su naši kriteriji za procjenu kandidata. Predizborni rokovnik politički opismenjava, obrazuje, potiče razgovor o novcu, o porezima koje glasač plaća i uslugama koje mu se zauzvrat pružaju, govori o stvarnoj politici, o dobrom upravljanju zemljom.

 

„Političke partije znaju način kako da građani zaborave da loše žive, da su prevareni, da im nije ispunjeno obećano – a to je proizvodnja straha od domaćeg neprijatelja ili stranog izrabljivača. Tu su i druge vrste manipulacija, ali proizvodnja straha je ta koja se primarno koristi, i koja je, nažalost, do sada u velikoj mjeri uspijevala“ ističe Pobrić za BUKU.

 

O načinu kako da od glasača postanete birač saznajte ovdje... 

 

 

 

...