20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Juli 2014 15:43

Čagi pet godina zatvora

 Sud BiH donio je danas prvostepenu presudu kojom su optuženi Fahrudin Čago i Enes Pašalić oglašeni krivim za "produženo krivično djelo poreska utaja i krivično djelo pranje novca", Smail Mujčinović, Rasmin Alajbegović i Nermin Mujanović za "produženo krivično djelo porezna utaja, te Mersiha Kvrgić za krivično djelo "pranje novca", saopćio je ovaj sud. 

 

Kako je saopćeno, Sud je optuženom Fahrudinu Čagi odredio kaznu zatvora u trajanju od pet godina, optuženom Smailu Mujčinović  kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a optuženom Enesu Pašaliću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Optuženoj Mersihi Kvrgić određena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca, optuženom Rasminu Alajbegović kazna zatvora u trajanju od dvije godine, a optuženom Nerminu Mujanoviću kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Vrijeme koje su Čago i Mujčinović proveli u pritvoru uračunaće se u izrečenu kaznu zatvora. 

       

Sud je od optuženog Čago Fahrudina oduzeo i protivpravno stečenu imovinsku korist u iznosu od 1.040.813,73 KM, od Rasmina Alajbegovića oduzeta je protivpravna korist u iznosu od 185.073,54 KM i od optuženog Nermina Mujanovića u iznosu od 41.794,50 KM. Sud je istovremeno donio rješenje kojom se prema optuženom Smailu Mujčinoviću izriče mjera sigunrosti – zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude. 

 

Optuženi su obavezani da nadoknade troškove krivičnog postupka o čijoj će visini Sud donijeti posebno rješenje. Istom presudom je prema optuženom Rasminu Alajbegoviću odbijena optužba za krivično djelo porezna utaja, te je optuženi u ovom dijelu oslobođen obaveze da nadoknadi troškove krivičnog postupka. Također, istom presudom su pravne osobe "Čago komerc" d.o.o. Zenica, "AD-Nerkomerc" d.o.o. Jelah i "Belmin commerce" d.o.o. Živinice oglašene odgovornim za produženo krivično djelo porezna utaja. 

       

Sud je pravnoj osobi "Čago komerc" d.o.o. izrekao novčanu kaznu u iznosu milion KM, pravnoj osobi "Nercomerc", d.o.o. Jelah novčanu kaznu u iznosu od  40.000 KM i pravnoj osobi "Belmin commerce" d.o.o. Živinice novčanu kaznu u iznosu od  40.000 KM. Od optužene pravne osobe "Čago komerc" d.o.o. Zenica Sud je, također, oduzeo protivpravno stečenu imovinsku korist u iznosu od 1.620.217,52KM na ime utajenog PDV-a i 1.679.554 KM na ime utajenog poreza na dobit. Sud je donio rješenje kojim je prema optuženom Fahrudinu Čagi određena privremena mjera zabrane otuđenja određenih nekretnina.