29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Juli 2014 00:07

Muzej: Nemirno zatišje pred buru

Povodom obilježavanja 100. godišnjice od izbijanja Prvog svjetskog rata (1914.-2014.) u Muzeju grada Zenice otvorena je dokumentarna izložba “Nemirno zatišje pred buru - Vrijeme prije 1914. godine”, autora Manfreda Thumbergera i Stefana Kutzenbergera.  Izložba, urađena u suorganizaciji sa Ambasadom Republike Austrije u BiH, uz jedan specifičan dokumentarni pristup pokazuje koliko je Prvi svjetski rat u potpunosti odredio sudbinu Europe, i obilježavanje stogodišnjice s izložbom poput ove, zapravo je nastojanje da se promijeni percepcija o Prvom svjetskom ratu. 

 

Postavka autorske izložbe ukazuje na kulturno-naučnu dimenziju burnih godina oko 1914.godine i značenju tog vremena za iskorak u razdoblje Moderne. 

 

- U današnje vrijeme se obično smatra da živimo u vremenu brzog života, u kojem nas veoma brzi razvoj tjera da stalno i iznova razmišljamo o sopstvenom identitetu. Ljudi koji nisu živjeli u onom vremenu neće vjerovati, ali već tada je vrijeme prolazilo poput jahaće kamile, i nije to tek danas počelo. Ovom izložbom vas želimo pozvati na putovanje kroz vrijeme i vratiti u jednu državu, tada je to bila Austro-Ugarska, u kojoj je prije stotinu godina život na svim poljima napravio posljednji veliki korak prema modernoj - istakla je na otvaranju Brigitte Sitzwohl-Pfriemer, prvi sekretar ambasade Republike Austije u BiH. 

 

Izložba “Nemirno zatišje pred buru - Vrijeme prije 1914. godine” daje novu sliku o godinama neposredno prije Prvog svjetskog rata, koje se često retrospektivno prikazuju kao razdoblje zatišja pred buru. 

 

Suprotno ovoj predodžbi, Austrija je u to vrijeme proživljavala vrlo burnu fazu. I o ovoj izložbi može se govoriti kao o pokušaju sagledavanja svih okolnosti, društvenih procesa, kakve inače ne percipiramo ukoliko o ratu, ili ratovima, uopće promišljamo, što je svakako čini vrijednom pažnje. 

 

izlozba1auszemuz1