29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Juli 2014 13:48

Foto+video:Zeničanke u Portugalu

„DANCE  WORLD CUP„  je svjetsko plesno takmičenje koje se ove godine održalo u gradu Lagoa u Portugalu, u periodu od 29.06.2014. do 05.07. 2014. Slijedeće godine će se finalno takmičenje održati u Rumuniji, u gradu Bucharest. Na ovom prestižnom takmičenju ove godine učestvovalo je preko 3000 plesača iz 38 zemalja svijeta, među kojima se našla i naša zastava i naše dvije balerine, Zeničanke: Iskra Nadžak i Sajra Spahić.


KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju


Početkom ove godine dvije mlade i talentirane djevojčice, balerine Baletnog studija Ars  iz Zenice su vrijedno radile sa svojom  učiteljicom baleta Anom Rhea Šuvak i Draganom Seferović – Pilav i pripremale se za kvalifikacije, koje su se održale u martu ove godine u Bugarskoj. To je bilo kvalifikaciono takmičenje i tom prilikom ostvarile su potrebne bodove, a i medalje. Iskra je u klasičnom baletu osvojila zlatnu medalju, a Sajra bronzanu, a u modernom baletu Iskra se također kvalifikovala i osvojila srebrnu medalju. 

 

Pripreme za Portugal odmah su počele, a sredstava za put nije bilo. Nažalost, u tom periodu  našu državu su zahvatile elemntarne nepogode, poplave pa je bilo apsurdno tražiti sredstva za ovaj put od nadležnih institucija koje bi eventualno trebale i mogle pomoći u finansiranju puta za naše male ambasadorice. Na naš poziv za donaciju javilo  se nekoliko pojedinaca koji su željeli ostati anonimni uplativši svoje priloge, te većinski dio novca za odlazak na put u Portugal  obezbjedio  je ARCELORMITALL  Zenica, na čemu smo im veoma zahvalni i ovom prilikom im se zahvaljujemo, te im na današnjoj konferenciji uručujemo zahvalnicu.

 

Takmičenje u Portugalu je za naše balerine  bilo jedno novo i prelijepo iskustvo, o ćemu će vam one više govoriti. Ono što želimo istači na ovoj press konferenciji je značaj tog  njihovog pojavljivanja  u Portugalu, gdje su nas kao najmalobrojnije učesnike ( samo dvije učesnice ) i sa najmanje navijača,  veoma lijepo prihvatili i svo vrijeme nas bodrili, te su naše balerine pokupile  velike simpatije kako od ostalih učenika  tako i od članova žirija. Nastupi  obje naše učenice  bili su odlični, bez greške, ispraćen burnim aplauzom iz prepune dvorane. Bile su obje na nivou zadataka, toliko dobre da se u konačnom poretku kada su se zbrajali bodovi, završili plasman  sa zaključkom  da su njihovi  nastupi bili po težini bili za kategoriju više, a ne  za kategoriju djece do 9 godina, kako su se prijavili,  te se kao takvi nisu ni mogli adekvatno bodovati. Balerine i  njihova učiteljica, bile su sretne  jer su odradile posao više nego odlično, a pohvale koje su dobile  mnogo su im značile, međutim nisu ni sakrile svoje žaljenje što su ostale bez nagrada.

 

Za vrijeme defilea djevojčice su ponosno nosile zastavu Bosne i Hercegovine i kao prvi učesnici koji su ikada došli na ovo prestižno takmičenje iz naše države, posebno su bili primljeni na svečanom otvorenju kod sudija kako bi im se poželjela dobro došlica, a što se vidi i na video snimku.

Naše balerine imale su tri nastupa. Iskra Nadžak dva ( moderni balet i klasični balet) i Sajra Spahić (klasični balet).

 

Ars tim

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju