28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 Juli 2014 02:01

Manje poreza i PDV-a

Prema preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), u maju ove godine je naplaćeno za 8,8 posto manje bruto prihoda od indirektnih poreza, nego u istom mjesecu 2013. 

 

Kako su istovremeno isplate povrata PDV-a porasle za oko 17 posto, pad neto prihoda u maju je iznosio 13,4 posto, navodi se u najnovijem biltenu Odjeljenja UIO za makroekonomsku analizu.

 

U periodu januar - maj 2014., rast bruto prihoda od indirektnih poreza je iznosio 102,8 miliona KM ili 4,5 posto. Međutim, zbog rasta isplata povrata PDV-a od 10,2 posto, kumulativna neto naplata prihoda je porasla za 61,1 milion KM ili za 3,2 posto. 

 

Snažan rast prihoda u periodu januar - april bio je rezultat naplate značajnog iznosa zaostalih dugova po osnovu PDV-a i akciza na pivo; porasta uvoza (pogotovo uvoza postrojenja iz Kine za investicije u energetskom sektoru); porasta osnovice za obračun PDV-a na uvoz usljed promjene carinskog režima kod nekih kompanija koje se bave unutrašnjom obradom; te povećanja zaliha duhana u očekivanju usvajanja izmjena Zakona o akcizama. 

 

Povećanje uvoza, budući da se u jednom dijelu odnosilo na investicije i uvoz materijala radi izvoza gotovih proizvoda, nije bilo praćeno rastom domaće potrošnje. To je, s jedne strane, donijelo rast bruto priliva PDV-a, a s druge strane je rezultiralo povećanim zahtjevima za povrate PDV-a i slabijim prilivom PDV-a po prijavama. 

 

Utjecaj poplava, koje su se dogodine u BiH 15.maja, na naplatu prihoda od indirektnih poreza u maju 2014. nije bio značajan iz nekoliko razloga. 

 

Prvo, efekti na prihode na uvoz zbog rokova plaćanja carinskog duga mogli su se osjetiti tek posljednjih nekoliko dana mjeseca maja. 

 

Drugo, efekti smanjene potrošnje poplavljenih područja u drugom dijelu mjeseca će biti evidentni tek u junu nakon podnošenja PDV prijave za mjesec maj.

 

Poređenje kumulativne naplate prihoda na uvoz u maju 2014. s istim mjesecem 2013. ukazuje na zaključak da je pad prihoda nastupio oko 10. u mjesecu, kada se podnose prijave PDV-a i akciza.

 

Pad naplate u navedenom periodu rezultat je (i) netiranja PDV-a na uvoz iz aprila PDV-om na domaću potrošnju iz istog mjeseca i smanjene uplate domaće akcize zbog generalnog remonta Rafinerije nafte. 

 

I pad prihoda od naplate akciza na duhan, kao treći razlog lošije naplate prihoda u maju 2014., je očekivan zbog više statističke osnovice iz maja 2013., kao rezulat gomilanja zaliha pred ulazak Hrvatske u EU, navode iz Odjeljenja UIO za makroekonomsku analizu.