29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 06 Juli 2014 03:58

Šta sve prijavljujete policiji

Tako nam je Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, potvrdila da građani zovu 122 kako bi tražili broj Auto-moto saveza RS, vatrogasaca i Službe hitne pomoći, ali je bilo i mnogo neobičnijih zahtjeva.

 

"Policijskoj stanici Bijeljina je jedno jutro oko sedam časova  od strane građanina prijavljeno da se  u liftu zgrade nalazi zmija. Takođe, jednom nam je prijavljeno da se u stanu nalazi slijepi miš i zatraženo je da policija dođe", prisjeća se Simojlovićeva.

 

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, navodi da ih građani pozivaju čak i sa pitanjem: "Možete li mi pozvati taksi, nemam na računu?"

 

"Pitaju i: 'Možete li mi dopuniti račun za telefon', 'Hoćeš li mi biti dečko?" Bio je i poziv građanina koji je rekao: 'Želim malo da pričam sa Vama, jer nemam šta da radim noćas. Djeca su pozivala da prijave roditelje, jer im ne daju džeparac da izađu u grad", naglašava Markanovićeva.

 

Ispričala nam je Marija Matić, portparol CJB Prijedor, da su im se građani, između ostalog, žalili da im smeta jer "curi voda iz komšijinog stana".

 

"Zaprimljen je i poziv u kojem građanin kaže da je nedjelja, da niko u Domu zdravlja ne radi, 'a tamo se pomjeraju stalno zavjese', zbog čega je od policije traženo da provjere ko to radi. Jedan građanin je rekao da ga prate, da ne smije hodati i od policije je tražio da dođu da ga uplaše rotacijom. Bio je i poziv građanina koji je rekao da 'u susjednom stanu smrdi', zbog čega ne može živjeti u zgradi pa je tražio od policije da uradi nešto", navodi Matićeva.

 

U rubriku "vjerovali ili ne" mogli bi biti svrstani primjeri koje pamte pripadnici Policije Brčko distrikta, a jedan od neobičnih zahtjeva je i poziv građanina koji je tražio da avion bude preusmjeren kako ne bi letio iznad njegove kuće, ili gdje jedan čovjek traži da bude uklonjen pijevac, "jer ne može od njega spavati".

 

Žalio se brčanskim policajcima i čovjek koji je, kako je ispričao, "posumnjao da mu u kuću kroz ključaonicu ulaze lopovi i kradu stvari". Osim toga, pozvao je policajce i jedan Brčak i zatražio od njih da uklone duhove, jer ga "napadaju", a morbidan je i slučaj gdje je osoba našla miša ispred vrata i pozvala policajce, pošto sumnja da joj neko "baca čini".

 

Halid Emkić, portparol Policije Brčko distrikta, ispričao nam je da njihovi pripadnici po prijavi na lice mjesta moraju da odu u roku od maksimalno 10, 15 ili 30 minuta, što zavisi od dijela distrikta iz kojeg dojava dolazi.

 

"Građani i treba da pozovu policiju kada im je potrebna pomoć, ali je neophodno da vode računa o našoj nadležnosti", naglašava Emkić.

 

On nam je potvrdio da je od brčanske policije jedan starac zatražio da intervenišu, jer starica, njegova supruga, nije željela seks.

 

Muž je i dobojskoj policiji prijavljivao suprugu da ne prihvata seksualne odnose, potvrđeno nam je iz CJB Doboj.

 

"Jedan građanin prijavio je da mu je kokoška otišla u komšijin kokošinjac i traži da je policija vrati. Nisu rijetke prijave da 'vanzemaljci kopaju tunele ispod kuće prijavitelja', da 'nekakve spodobe' naoružane opkoljavaju kuću, da duhovi hodaju po krovu i insistiraju da policija s psima tragačima pronađe duhove", navodi Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj.

 

Neobične pozive nerijetko bilježe i pripadnici MUP-a Srednjobosanskog kantona, čiji portparol Rusmir Prohan ističe da se dešavalo da građani telefonom puštaju muziku dežurnim policajcima.

 

Autor: Nezavisne novine