29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Juli 2014 20:14

Istraga o ubistvu Joze Kafadara

Jučerašnje ispitanje oca i sina sa područja Ovnaka, provedeno na poligrafu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona nije istražiteljima dalo nove korisne detalje koji bi doveli do ubice ili ubica Joze Kafadara, 69-godišnjeg privrednika iz Viteza.


VEZANA VIJEST: Dvije osobe privedene zbog ubistva Joze Kafadara

 

Nije bilo širenja u Travniku

- Broj saslušanih osoba, koje su dale iskaze kao mještani koji su zadnji vidjeli Jozu, očevici dešavanja tog dana, svjedoci ili osobe koje su na neki način mogle biti dovedene sa ubistvom, premašila je stotinu, ali za sada nije utvrđen motiv, kao ni vjerovatni osumnjičeni. Ipak, ne može se reći da istraga stoji u mjestu, jer svakodnevne provjere i ispitivanja vrši nekoliko istražitelja federalnog i kantonalnog MUP-a, a "češlja" se bukvalno sve, kaže naš izvor uključen u istragu. 

Motiv će, po svemu sudeći, biti presudan u otkrivanju počinioca, ali je još nejasno da li je eventualno koristoljublje, te neki spor poslovne ili privatne prirode bio uzrok za monstruozni zločin. Uglvnom, nijedan od mogućih razloga nije definitivno isključen, ali nije ni utvrđen, a samim tim ni mogući naručioci ili izvršioci. Nije pronađeno ni oružje, a jedini trag istražiteljima su tri od četiri čahure metaka ispaljenih u Kafadara. 

Nagađanja u pojedinim medijima da je širenje porodične kompanije "CM" na područje Travnika "zasmetalo" Konkurenciji obitelji Kafadar, koja je naručila Jozino ubistvo, odlučno demantuje njegov sin Drago. 

- To su gluposti, mediji pišu svašta, a ništa istinito. To nema veze s pameću i ne želim uopće komentirati naklapanja po medijima, kazao nam je Drago. 

Pomoć mještanima

U kompaniji CM saznajemo da u Travniku imaju samo jednu radnju, koja je u funkciji već deset godina, nosi broj CM9, i otvorena je još 2004. godine. Nije bilo nikakvih planova, ni ideja o proširenju, te je tako "pala u vodu" i priča o "uznemirenosti konkurencije". Uostalom, ovu, kao i kompaniju "Ovnak" već godinama vode Jozini sinovi, dok se on posvetio životu u rodnom Šušnju, stočarstvu i održavanju porodične farme. 

Jozo Kafadar je ubijen 27. maja popodne na putu koji iz sela Šušanj vodi ka mjesnom vodovodu. Neposredno prije ubistva grupu mještana častio je ručkom i pićem, dok su izvodili radove na popravci vodovoda oštećenog aktiviranjem klizišta. Pokojni Kafadar je kao njimućniji mještanin i odranije poznat donator u mjesnim akcijama, finansirao obnovu vodovoda. 


AVAZ