28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 30 Juni 2014 20:47

Istraga o pljački ŽGP Zenica

Spas u zadnji čas! Tako preostalih 35 radnika ŽGP-a Zenica doživljava istragu o dokapitalizaciji firme iz 2006. godine, kada je, sa 67 posto kapitala, većinski vlasnik njihovog preduzeća postao „JATA Group" iz Srebrenika, vlasnika Hamzalije Ibrića. Do tada on je imao manje od 30 posto dionica.  Inspektori Detašmana Zenica Federalne uprave policije (FUP) ispitivali su Raifa Seferovića (SDP), bivšeg predsjednika Nadzornog odbora i Skupštine ovog preduzeća iz tog perioda, koji je prošle godine podnio ostavku na funkciju kantonalnog ministra okoliša u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

 

Seferović tvrdi da su sudovi na tri instance presudili da je sve bilo u skladu sa zakonom. No, činjenica je da je to bio parnični postupak, koji je Vlada ZDK izgubila zbog proceduralnih propusta. Tadašnji ministar Nermin Mandra (SDA), naime, nije slao predstavnike Vlade ZDK na sjednice Skupštine Društva, iako su bili uredno obavještavani.

Sa svime su upoznati u Vladi ZDK i Općini Zenica, jer Sindikat je slao dopise u kojima su navodili kako su njihovi kamioni, valjci, drobilice... bez naknade u službi „JATA Groupa".

Seferovića je 2007. na ove dvije funkcije u preduzeću zamijenio Asim Omanić, koji je, također, tvrdi naš izvor, bio predmet istrage, kao i Nađa Mišić, koja predstavlja Vladu ZDK u Nadzornom odboru, jer ZDK ima 30 posto vlasništva. Najveći kriminal i nastao je nakon dokapitalizacije, kojom je JATA unijela u preduzeće asfaltnu bazu kapaciteta 200 tona po satu i pet kamiona, vrijednosti oko 1,6 miliona KM. 

 

- Baza sada vrijedi četiri miliona KM, ali ŽGP nema koristi, mada su naša bila sva ta dodatna ulaganja. Potpisan je sporazum o zajedničkoj proizvodnji s većinskim vlasnikom, prema kojem ŽGP od tone asfalta dobiva četiri KM, dok je cijena tone asfalta viša od 100 KM. Mi imamo troškova 3,8, pa nam je dobit samo 0,2 KM - ističe naš sagovornik iz ŽGP-a. Lani je ŽGP, prvi u ZDK, potpisao s Vladom koncesioni ugovor na 25 godina za eksploataciju kamena.

 

- ŽGP je tada platio i 150.000 KM koncesione naknade za protekli period, a, prema ugovoru, godišnje moramo eksploatirati najmanje 40.000 kubika i ZDK platiti naknadu od 0,97 KM po kubiku. Prema sporazumu sa „JATA Groupom", koji je potpisivan i godinama ranije, kada nismo imali koncesiju, dobit bi se trebala dijeliti, ali ŽGP dobije samo oko 2,5 KM po kubiku, što pokriva troškove. Dobit ide „JATA Groupu", od kojeg mi isti kamen kupujemo po cijeni i do 23,5 KM po kubiku - kaže naš sagovornik, koji dodaje da je do sada izvučeno više od milion, a da su rezerve veće od osam miliona kubika kamena  Uz to, dodaje, u kamenolomu, od 15 zaposlenih, rade samo četiri radnika ŽGP-a, a na Asfaltnoj bazi nijedan, mada su oba pogona vlasništvo ŽGP-a. Osim što nema dividende za svojih 30 posto vlasništva, Vlada ZDK, ističe naš izvor, gubi i 300.000 KM prihoda po osnovu PDV-a.

 

- Sve izlazne fakture iz oba pogona, umjesto prema ŽGP-u, fakturiraju se prema „JATA Groupu", pa se porez plaća u Tuzlanskom kantonu. Prema Zakonu o privrednim društvima, kako se radi o vrijednosti imovine većoj od 3.000.000 KM, a bez odluke Skupštine, ovi ugovori o saradnji nisu mogli biti ni potpisani. To su potpisali članovi Nadzornog odbora, u kojem sjedi i predstavnik Vlade ZDK - ističe naš sagovornik.   

 

V.B. Avaz