16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Juni 2014 21:11

Island-BIH 29:29 IDEMO NA SP!

 Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put u historiji izborila je plasman na svjetsko prvenstvo. Izabranici selektora Dragana Markovića su u uzvratnom susretu baraža u Rejkjaviku s Islandom odigrali neriješeno 29:29, a zahvaljujući pobjedi od jednog gola razlike u prvom meču u Sarajevu izborili učešće na prvenstvu svijeta 2015. u Kataru. Rukometaši BiH su nakon pet pokušaja prvi put uspjeli proći posljednju prepreku i ostvariti historijski plasman na jedno veliko takmičenje. Nakon pobjede u prvom meču baraža u Sarajevu od 33:32 bh. reprezentativci u Rejkavik su otputovali puni optimizma i odličnom igrom tokom cijele utakmice iznenadili favorizirane Islanđane.



Od prve minute bh. reprezentativci su imali rezultatsku prednost, koja je nakon prvih 30 minuta iznosila pet golova razlike. Odbrana bh. reprezentacije u tim trenucima funkcionirala je besprijekorno, a na golu je mladi Benjamin Burić ubilježio deset odbrana.

I u prvim minutama nastavka reprezentacija BiH djelovala je uigrano i držala stečenu prednost, koju je u nekoliko navrata povisila i na šest golova (10:16, 12:18). No, sredinom drugog poluvremena došlo je do pada u igri bh. reprezentacije što su domaći rukometaši iskoristili i za nekoliko minuta anulirali prednost bh. tima te u 47. minuti prvi put poveli. No, bh. igrači nisu posustajali, a nakon tri uzastopne odbrane Dejanovića, od kojih je jedna sa sedam metara, bilo je jasno da ovu priliku neće propustiti. Neizvjesnost je trajala do posljednje minute, kada su igrači BiH, pri neriješenom rezultatu, krenuli u posljednji napad. Realizacija je izostala, a Islanđani u posljednjih 17 sekundi nisu uspjeli postići pogodak te je slavlje reprezatativaca BiH moglo da počne.

Najefikasniji u redovima bh. reprezentacije bili su Prce sa sedam, Karačić sa šest i Vražalić sa četiri gola, dok je Burić upisao 12 odbrana.