19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Juni 2014 10:16

Juniorke KŽK Čelik vicešampionke

Juniorska ekipa košarkaškog ženskog kluba Čelik postala je vicešampion Bosne i Hercegovine. Na završnom turniru održanom u Areni Zenica mlade nade Čelika su osvojile srebrenu medalju i na taj način učinile košarkaški ženski klub Čelik najuspješnijim sportskim kolektivom u Zeničko-dobojskom kantonu, a vjerovatno i u državi.

 

Podsjetimo seniorska ekipa Čelika je osvojila duplu krunu u sezoni koja je završena prije nešto više od mjesec dana. Šampionsku titulu u juniorskoj konkurenciji osvojile su košarkašice Mladog Krajišnika iz Banja Luke. Banjalučanke su u prvoj utakmici pobjedile ekipu Čelika sa 65:56, dok su u drugoj bile uvjerljivije protiv Jedinstva iz Tuzle sa 66:51 i na taj način pokazale da su trenutno najbolje u državi. U posljednjoj utakmici sastale su se juniorke Čelika i Jedinstva. U izuzetno dobroj utakmici zeničanke su slavile sa 76:69 i tako osvojile srebrenu medalju, a bronzu ostavile mladim tuzlankama.

 

Iako su prije finalnog turnira ekipe Mladog Krajišnika i Jedinstva bile apsolutne favoritkinje, mlada ekipa Čelika je pokazala da se može nostiti sa ekipama koje igraju u seniorskom dresu prvu ligu Bosne i Hercegovine. Ako još uzmemo u obzir da juniorke Čelika nemaju riješen prostor u kojem bi trenirale, onda ovaj uspjeh djevojčica Čelika čini još većim. Da je velika budućnost pred njima pokazale su igračice Čelika, posebno se to odnosi na fenomenalnu Nedžlu Kovačević koja je i na ovom turniru pokazala da je jedna od najboljih mladih košarkašica u našoj državi. Pored nje veliki doprinos u ovom uspjehu dale su i Amila Hundur, Berina Hebib, Almina Čehajić, Mia Hajder, Karla Buhić, Helena Baškarad, Amra Begić, Ena Kurbegović. Sjajno su košarkašice Čelika u ovoj završnici vođene sa klupe gdje su sjedile Amra Mehmedić i Aida Kalušić, dok se o dobrom zdravstvenom biltenu brinula Begzada Avdić. 

 

Iako je na pripremama sa U20 reprezentacijom Bosne i Hercegovine, završnom turniru juniorki prisustvovao je i šef stručnog štaba Čelika Slobodan Kecman koji je svojim prisustvom dao podršku igračicama koje trebaju biti oslonac seniorske ekipe za nekoliko godina. Utakmice je pratio i selektor U18 reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo. 

 

Nedžad Glibo, KŽK Čelik TIM