28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 26 Juni 2014 03:14

Biće naplaćen mali dio štete

Osiguravajuća društva će snositi dio štete nastale usljed nedavnih poplava, ali to je samo mali dio ukupnih šteta jer je, nažalost, malo onih koji su osigurni od poplava - istaknuto je na 25. Susretu osiguravača i reosiguravača - SorS 2014.  

 

- Prava razmjera ekonomske štete, te štete koja će pasti na osiguranje se u ovom trenutku ne zna precizno ni u BiH, ni u Srbiji, niti u Hrvatskoj - kazao je zamjenik generalnog sekretara SORS-a i član Uprave Bosna Reosiguranja Zlatan Filipović.  Po riječima direktora Sarajevo-osiguranja Midhata Terzića, vrlo je nisko učešće osiguranja imovine, dakle kuća, stanova, vikendica, poslovnih prostora, mašina, obradivog zemljišta, ali i životnog osiguranja, u ukupnom portfelju osiguranja. Kod ugovaranja polica osiguranja osiguranici često uzimaju osiguranje koje pokriva samo osnovne rizike, rezonujući da je mala vjerovatnoća da i poplava može uništiti njihovu imovinu. 

 

- Što se tiče direktnih šteta koje su osiguranici prijavili, u ovom momentu imamo oko tri miliona KM prijavljenih šteta i mobilne ekipe procjenjitelja su stalno na terenu - kazao je Terzić. Dodao je da su svi spremni da pomognu u ovoj situaciji, ali najveća pomoć pogođenima bila bi polica osiguranja imovine koja uključuje rizik od poplava i klizanja tla. Tada bi najveći teret ponijele osiguravajuće kuće i reosiguravači u zemlji i inostranstvu. Ovako osiguravajuća društva, po svemu sudeći, neće biti pogođena u tolikoj mjeri kroz isplate šteta. Terzić je procjenio da će osiguravajuća društva podnijeti teret ovih poplava i svih dešavanja negdje u procentu od deset posto od ukupne štete.  Počasni član SorS-a i predstavnik hrvatskog tržišta osiguranja Robert Stude kazao je da je uz međusobnu humanost i solidarnost ljudi na terenu,  hrvatska vlada dobro reagovala i organizovala pružanje pomoći ugroženima od poplava, a dio pomoći upućen je u BiH i Srbiju. 

 

U kratkom roku se, po njegovim riječima, ne može nadoknaditi ljudima ono što su izgubili, međutim postoje obećanja i vrlo se ozbiljno  pristupa tom problemu unutar političke organizacije u Hrvatskoj. 

 

- Razmjere šteta od poplave još nisu precizno poznate i ne bih mogao govoriti niti o broju prijavljenih šteta, kao ni o šteti koja će pasti na osiguranje, ali uzimajući u obzir broj kupljenih polica čini se da industrija osiguranja općenito neće imati velikih brojčanih problema, s tim da će sve ono što je bilo osigurano biti nadoknađeno - dodao je Stude. 

 

U tom smislu, situacija je slična i u Srbiji, kazao je izvršni direktor DDOR-a Novi Sad Darko Botić, napominjući da je ono što je drugačije u Srbiji i odnosi se na srbijanske osiguravače to da postoje velike štete u elektroenergetskim postrojenjima jer su ozbiljno bile ugrožene dvije termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu, a tu pokriće ima nekoliko osiguravajućih kompanija.