28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Juni 2014 21:37

Bombašu sa GGM-a 37 mjeseci

Nepune dvije godine nakon što se dogodio incident, Hanas Bošnjak iz Zenice osuđen je na tri godine i mjesec zatvora jedinstvene kazne zbog nekoliko "vezanih" optužbi. Bošnjak je pružao otpor policiji i općinskim službenicima za vrijeme izmještanja njegovog kioska na gradilištu današnje Glavne gradske magistrale (GGM) , te je tom prilikom bacio tri bombe, od kojih su dvije eksplodirale. 

 

Sve se događalo 9. avgusta 2012. u ranim jutarnjim satima, kada je Bošnjak aktivirao bombe u Sarajevskoj ulici u Zenici, kod Kazneno popravnog zavoda. On je bio nezadovoljan odlukom o uklanjanju objekta, iako od od 01. novembra 2007. godine nije imao potpisan ugovor, te je formalno javnu površinu zuzimao bespravno. U njegovom napadu ranjene su dvojica policajaca i Nasiha Bošnjak, Hanasova sestra. 

 

Prema presudi Kantonalnog suda u Zenici, on je osuđen za izazivanje opće opasnosti, pokušaj ubistva, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, te sprečavanje službenih osoba u obavljanju posla. Jedinstvena kazna za četiri djela, koja mu je izrečena, je 37 mjeseci zatvora, odnosno tri godine i mjesec dana.