28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Juni 2014 22:40

CIK: spisak učesnika izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 27. sjednici razmatrajući izvještaj o izvršenim provjerama, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH pristupila ovjeri političkih partija i nezavisnih kandidata za učešće na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12.10.2014. godine.



Od ukupno 69 prijava za ovjeru političkih partija Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 53 političke partije za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Ovjereno je svih 24 prijave nezavisnih kandidata jer ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. 

Odbijen je podnesak kojim se traži ovjera  političke partije Udar Ljevice jer navedena pitička partija nije bila registrirana kod nadležnog suda do isteka roka za podnošenje prijave za ovjeru učešća na izborima.

Ostalim političkim subjektima koji danas nisu ovjereni Centralna izborna komisija BiH dostaviće obavještenja da u skladu sa Izbornim zakonom  BiH u roku od dva dana od dana prijema obavjesti, otklone nepravilnosti prijave. Nepravilnosti se uglavnom odnose na nedovoljan broj validnih potpisa podrške, nedostatak dokaza o uplaćenoj taksi i drugo.  

PREGLED POLITIČKIH STRANAKA KOJE SU OVJERENE ZA UČEŠĆE NA OPĆIM IZBORIMA 2014. GODINE
PREGLED NEZAVISNIH KANDIDATA KOJI SU OVJERENI ZA UČEŠĆE NA OPĆIM IZBORIMA 2014. GODINE