28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Maj 2014 16:08

Zločin u Šušnju kod Zenice

Planinsko selo Šušanj od sinoć je pod policijskom opsadom. Policajci, specijalci sa psima, patrole naoružane automatskim oružjem, više timova istražitelja nalaze se na terenu. Nedaleko od mjesta na kojem je ubijen Jozo Kafadar (69) zatičemo policijske istražitelje, koji "češljaju" kvadrat po kvadrat voćnjaka, njiva i dvorišta iznad sela samog sela Šušanj. Tragaju za bilo kojim tragom koji će otkriti u kojem pravcu je pobjegao ubica sa automatskom puškom, koji je u "sačekuši" ispucao četiri metka u vitežanskog privrednika, koji je u tom trenutku jahao konja, vraćajući se ka svom imanju na samom Ovnaku.

 

VEZANA VIJEST: Vlasnik “Ovnaka” ubijen na porodičnom ranču

 

kafadar-ovnak13


- Pokojni Jozo i ja smo krenuli ka mjestu iznad sela, na kojem je došlo do pucanja vodovodnih cijevi za selo. Posljednje nevrijeme je pokrenulo klizište, koje je uništilo našu asfaltnu vezu prema gradu Zenici i Vitezu, ali i mjesni vodovod iznad sela, koji se nalazi na brdu, sedam kilometara iznad sela. Jozo je uvijek pomagao i više nego što bi iko drugi i odmah je dao da se kupe cijevi, da se mi organizujemo da to popravimo. I to mu nije bilo dovoljno, nego je iza podneva nazvao i  rekao da nam nosi hrane, jela, sokova, piva, cigara, da se počastimo, jer on je bio takav čovjek, uvijek je dijelio sve sa svojim ljudima iz Šušnja. Sa njim sam došao gore, napravili smo pauzu, a onda smo nastavili radove, a on je rekao da ide nazad, javio se ženi i uzjahao konja i krenuo nizbrdo, priča nam Ivan Marković. 

 

 


Ivanova supruga Slavica je sa Katom, suprugom pokojnog Joze, te komšinicama Nadom Martić i Grozdanom Marković prva vidjela ubijenog Jozu kako leži pored ceste. 

- Grozdana je bila na balkonu, začula je Jozin glas kako viče "nemoj me ubiti, nemoj me ubiti", a onda nekoliko hitaca. Nazvala je Katu (Jozinu suprugu) i rekla joj - čuo se Jozo na putu, izgleda da je neko pucao u njega. Kata je bila kući, na samom Ovnaku, ali je brzo došla i njih dvije i ja smo krenule putem da bi stotinjak metara uz put vidjele Jozinog konja kako stoji sam. Malo dalje bilo je Jozino tijelo, priča Slavica, još u šoku. 

 

kafadar-ovnak19
Nada Martić navodi da je dio Jozinog tijela bio na asfaltu, a dio na pijesku i travi pored puta. 

- Na košulji se vidjelo da je sva krvava, vidjele su se rupe od metaka, a glava mu je klonula kako ga je podigla supruga. Nismo mogle vjerovati i još ne vjerujem da je neko mogao imati razlog ubiti Jozu, jer je taj čovjek samo dobra činio svima u Šušnju, Ovnaku, Vitezu. Pa pored ovoliko nereda što nam je nevrijeme uradilo on je već otpremao pomoć za stradale u Zenici, selima u slivu Bosne, pričao je kako je jako nesretan zbog nedaća koje su zadesile ljude u drugim dijelovima Zenice, kaže Nada. 

 



Luca Vidošević, čija je kuća najbliža mjestu zločina, kaže da se u Šušanj vratila 1997., te da osim prijetnji i provokacija prvih godinu dvije po povratku većih problema mještani nisu imali proteklih desetak godina. 

- Često neki momci prođu, bacaju petarde, viču, pa nisam ni obraćala pažnju na galamu iznad kuće, na putu. Čulo se par pucnjeva, a kad se malo kasnije začulo zapomaganje izašla sam u dvorište. Zabrinula sam se da neko nije stradao na radovima iznad sela. Čula sam onda Katin glas "ode moj Jozo, ubiše mi Jozu" i odmah sam krenula uz cestu, jer je i moj muž sa njima otišao gore popravljati vodovod. Na par metara od tijela Kata me plačući zaustavila rekla "nemoj Luce, ti si operisana, nećeš izdržat da vidiš, ubili su mog Jozu. Ubrzo je došla policija, priča nam Luca. 


kafadar-ovnak3


 Pred porodičnom kućom zatičemo Jozinog sina, Dragu, kao prima izraze saučešća od prijatelja i mještana. Upravo su dobili saglasnost da, nakon što je danas obavljena obdukcija tijela stradalog, sahrana ubijenog Joze Kafadara bude sutra u 17 sati na mjesnom groblju Ovnak. Kako je za "Avaz" potvrdio Branislav Tomaš, dežurni tužilac Tužilaštva ZDK, obdukciju je obavio patolog iz Tuzle, doktor Zdenko Cihlarž. Naložen je niz istražnih radnji te Tomaš, kako kaže, zbog interesa istrage, ne može iznositi više detalja. Zvanično, policija i tužilaštvo još nemaju zvanično osumnjičenog za ovaj teški zločin.

kafadar-ovnak JOZO KAFADER