28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 24 Maj 2014 13:23

Donacija sveštenika svećeniku

Jedna izreka kaže da je ljubav nalik na vodu, ako je nešto ne uzburka, ona truli kao bara. Upravo se ovih dana pokazalo kako je obilna voda pokrenula lavinu ljubavi među narodima regiona. Ujedinila nas je nesreća. Uzburkali su nas, valovi smrti ali valovi dobrote i suosjećanja. Ovih dana se moglo vidjeti kako mnogi narodi, zemalje i pojedinci pokazuju svoje lice humanosti, dobrote i suosjećanja, što je dalo za pravo da se ponovo vide ujedinjene ruke bivše zajedniče države.


I članovi OMS-a Zenica nisu stojali skrštenih ruku nego su se uputli prema Maglaju i Doboju s malom humanitarnom pomoći ali s velikim srcem suosjećanja. Ipak, iznad svega treba istaći gest člana OMS-a u Zenici, pravoslavnog sveštenika protojereja o.Bojana Glišića koji je bez imalo promišljanja, pitanja ili bilo kakvih nedoumica, na molbu svojih kolega don Mlakića i Ledića ustupio motor za gliser svećeniku vlč. Marinku Filipoviću koji se bori s nedaćama i pomaže unesrećenim posavljacima.


Na riječi zahvalnosti o. Bojanu samo je kratko odgovorio Hvala Gospodu na ukazanoj odgovornosti koje nekada nismo ni svjesni ali koja nas obavezuje na čast i moral koji su vječna iskra odraza onoga što je vječno i neprolazno u čovjeku. Drago mi je da svojim malim postpkom čovjek može učiniti nekome veliku i važnu stvar koja ne nestaje nego se pretače u nešto što ostaje kao vječno svejdočanstvo upravo onoga što ga pokreće a to je duša!


Hvala Bogu što poznajem ljude koji zaslužuju svaku riječ hvale i koji svojim primjerom ulivaju nadu u bolje i ljepše sutra! I da- zajedno smo ( i moramo biti) jači!


don Anto Ledić