25 Oktobar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Maj 2014 10:57

Pruga Zenica-Maglaj u funkciji

Ulažući nadljudske napore željezničari FBiH uspjeli su sinoć, u kasnim satima, osposobiti prugu na dionici Zenica – Maglaj i na taj način, u rekordnom roku, uspostavili teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica-Maglaj, a u saradnji sa ŽRS, Maglaj je povezan i sa Dobojem, saopćila je Služba za odnose s javnošću ŽFBiH. 


Također, maksimalnim zalaganjem željezničara, uspostavljen je saobraćaj između Tuzle i Doboja, a nastavljaju se radovi na osposobljavanju prugeTuzla-Brčko. Na svim dionicama, zbog mjera opreza, uvedene su lagane vožnje, a zbog pokidane kontakne mreže uvedena je dizel vuča. 

       

Probijanjem ovih trasa Željeznice FBiH ostvarile su pretpostavke za rad privrednih subjekata korisnika željezničkog saobraćaja. Za sada, nesmetana proizvodnja obezbijeđena je za rudnike Đurđevik, Banovići i Dubrave u tuzlanskom bazenu, kao i za termoelektrane u Tuzli i Kaknju, te doprema sirovina za Arcelor Mittal u Zenici. 

 

Naredni primarni zadatak je sanacija kontaktne mreže, kako bi se uspostavio i putnički saobraćaj na dionici Sarajevo-Zenica-Maglaj i dalje prema Doboju. Dosadašnji radovi na probijanju trasa procijenjeni su na više od 10 miliona KM, a procjena ukupne štete na sanaciji i revitalizaciji željezničke infrastrukture, iznosit će više desetina miliona KM. Zato su ŽFBiH uputile apel za međunarodnu pomoć svim željezničkim upravama u regionu i Evropi.