20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 17 Maj 2014 21:22

Inspekcijske kontrole u radnjama

Obavještenje za javnost - Cijene vode Služba za inspekcijske poslove Općine Zenica je došla do informacija od građana, medija i ostalih kako se vrši prodaja vode po znatno višim cijenama od uobičajenih. Stoga je dana 17.05.2014. godine izvršen blic-kontrola prodajnih cijena vode u većem broju prodavnica na području Zenice. U svim kontrolisanim prodavnicama su trenutne cijene bile približne uobičajenim kao npr. 5 l Jane 3,85 KM, 5 l Vlašićki biser oko 1 KM, 1,5 l Jane, Olmpije, Sarajevske vode od 0,85 do 1,10 KM itd.


Raspolažući informacijama da se u nekim prodavnicama na izdatom fiskalnom računu nalazi naziv druge robe a ne vode, radi provjere te informacije smo izvršili i kupovinu vode u tim prodavnicama putem drugih (slučajno određenih i nepoznatih) lica kojom prilikom je dobijen uredan račun. Također smo došli do podataka da je navodno i brašno poskupilo. Nismo utvrdili da ima takvih slučajeva.

 

Kako bi spriječili i u startu eleminisali ove pojave, molimo građane da ukoliko dođu do konkretnih podataka da na licu mjesta inervenišu vraćanjem robe ili da dođu u Službu za inspekcijske poslove kako bi spriječili ovu pojavu. Unaprijed se zahvaljujemo medijima koji obavještavaju javnost o ovakvim i sličnim nepravilnostima koje vrše pojedinci koristeći situaciju elementarne nepogode za lični interes.

 

Napominjemo da je slobodno formiranje cijena i trgovci mogu da odrede cijenu koju hoće ali moraju istaknuti cijenu, navesti broj artikla i imati kalkulaciju za istu. U sadašnjoj situaciji se radi o moralnom činu trgovaca.

 

Služba za inspekcijske poslove

Općina Zenica