28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Maj 2014 21:58

Enisa i Amna prve u Gruziji

Iyipo je međunarodna olimpijada mladih inovatora koja se po osmi put održava u Gruziji. Na ovom takmičenju, u periodu od 3. do 5. maja predstavljeno je  135 projekata iz 41 zemlje. Učenice drugog razreda „Međunarodne srednje škole“ Zenica, Enisa Varupa i Amna Spahić, su predstavljale svoju školu na 8. Međunarodnom takmičenju u Gruziji.


Nakon dvodnevne izložbe u šoping centru Tbilisi, ocjenjivačka komisija je pregledala projekte mladih naučnika i donijela konačnu odluku, kada je i 5. maja proglasila pobjednike. Na ceremoniji dodjele nagrada, učenice IIA razreda „Međunarodne srednje škole“ Zenica, su osvojile zlatnu medalju iz oblasti biologije. Naše učenice su uložile veliki trud za što su i dobile zlatnu medalju na čemu im ovim putem čestitamo.


„Upoznale smo različite ljude i uspješno predstavile Bosnu i Hercegovinu. Jako sam sretna zbog toga“ ističe Amna Spahić.


„Veoma sam zahvalna našim profesorima, kao i školi koja nam je pomogla u ovom projektu“ kaže Enisa Varupa


Canan Yeniyurt, profesorica fizike, predvodila je učenike na ovom takmičenju i rekla: “Ova medalja  je za Bosnu i Hercegovinu.Radimo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli učenicima da budu što uspješniji i sretni smo zbog toga.“ Mustafa Dogan, direktor škole, čestitao je učenicama, njihovim porodicama i profesorici na zajedničkom uspjehu te poželio učenicama još više uspjeha u budućnosti.


Cilj Iyipo olimpijade nije samo razvijanje naučnih vještina učesnika već i jačanje kulturnih veza između zemalja. Izlaganjem projekata u narodnim nošnjama, učenici su također predstavili kulturu i tradiciju svojih zemalja. Na  takmičenju su predstavljeni projekti iz različitih oblasti fizike, hemije, biologije, matematike, informatike i mašinstva. Teme koje su obrađene odnose se na  poboljšavanje uslova života, pojednostavljenost učenja, pravljenje ušteda energije i mnoge druge.

Učenici su kroz ovo takmičenje ukazali na probleme i način na koji se isti mogu riješiti sa naučnog stanovišta, a baziranim na vlastitim iskustvima.


FOTOGALERIJA: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.515595941879262.1073742353.122210117884515&type=1