16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Maj 2014 21:35

Oprez: zmije na šetalištima

Nasa sugrađanka, Maja M., poslala nam je fotografije koje je napravila u posljepodnevnim satima kada je izašla na redovan džoging pored rijeke Bosne. Trčeći iz smjera ušća Babine rijeke prema Kamberovića polju, nedaleko od mjesta na kojem je spomen obilježje naše Amne Fazlić, put joj je presijekla zmija.

 

Kako sama kaže nije bila sigurna da il je riječ o otrovnici, ali zmija nije bila mnogo uplašena i pokazivala je znakove agresivnosti, sklupčala se i bila spremna napasti. Informaciju i fotografije je poslala našem portalu u nadi da će upozoriti sugrađane da se pripaze na toj lokaciji, ali da i oni koji su zaduženi obrate pažnju da li pojavljivanje zmije na gradskom šetalištu znači da je riječ o zalutaloj zmiji ili je u blizini pruge aktivno neko leglo. U svakom slučaju, bez obzira na vrstu zmija, pročitajte u nastavku šta kažu stručnjaci. 

 

- Sada će prvo na površinu izlaziti ženke, a zatim i mužjaci. Dolazi sezona parenja i sigurno je kako ćemo ove godine imati daleko više zmija nego što je to bilo ranijih godina – kazao je danas za Večernji list stručnjak Stjepan Prgomet. Na pitanje hoće li obilne kiše i poplave približiti zmije gradovima, rekao je kako je i to moguće. Blaga zima ove godine, te obilne padavine u zadnje vrijeme i rast temperatura za posljedicu bi mogle imati najezdu zmija. Na području Banje Luke već je otkriveno nekoliko legla koja su se primakla naseljima ovoga grada, a slični prizori mogu se očekivati i u Hercegovini uskoro.

 

- Zima je bila toliko blaga da nije mogla ubiti ove životinje. Sada će prvo na površinu izlaziti ženke, a zatim i mužjaci. Dolazi sezona parenja i sigurno je kako ćemo ove godine imati daleko više zmija nego što je to bilo ranijih godina – rekao nam je Stjepan Prgomet, direktor Veterinarske stanice Mostar. Na pitanje hoće li obilne kiše i poplave približiti zmije gradovima, naš sugovornik nam je rekao kako je i to moguće.

 

- Svi ovi događaji mogu dovesti do toga da se legla približe gradovima. Ipak, trebamo znati kako zmije bježe od naseljenih mjesta i ljudi, tako da će i te životinje, ako ih vremenske neprilike približe gradovima, vjerojatno ponovno tražiti put prema područjima gdje nema ljudi – smatra Prgomet.

 

Već prošle godine je zabilježen trend rasta broja zmija. Zabilježeno je nekoliko slučajeva ugriza, a na sreću, medicinske ekipe su reagirale na vrijeme i nije bilo ljudskih žrtava. Stručnjaci pozivaju na pojačan oprez, osobito u prigradskim naseljima gradova. Također, pojačan oprez je nužan i tokom boravka u prirodi, te prilikom obavljanja radova na njivama.

 

- Ne očekujemo samo pojačan broj zmija nego i svih ostalih gmazova. Bojimo se kako ćemo tek idućih mjeseci početi osjećati posljedice blage zima i izuzetno visokih temperatura za vrijeme zimskih mjeseci. Problem predstavljaju i komarci kojima su ovakvih vremenski uvjeti odgovarali, a koji prenose opasne bolesti – zaključili su naši sugovornici, te još jednom pozvali sve građane na pojačan oprez.

 

10258225 10203534523940899 3157986302899174615 n 110350634 10203534523220881 462000224478876300 n