29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 07 Maj 2014 20:49

HE Janjići: zajam 30 miliona eura

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u nastavku 29. redovne sjednice, usvojio je Odluku o zajmu i projektu u vrijednosti 30 miliona eura za izgradnju Hidroelektrane ¨Janjići¨, između njemačke banke KfW, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivreda BiH. Rok otplate je 15 godina i 4 godine  grace perioda. Izgradnja HE ¨Janjići¨, protočne pribranske elektrane instalirane snage 13,3 MW i godišnje proizvodnje 68 GWh, planirana je na rijeci Bosni, na području Općine Zenica. 

 

Električna energija proizvedena u HE ¨Janjići¨ imaće karakter čiste energije i predstavljati  doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija. HE ¨Janjići ¨ je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju.kupaca električnom energijom. Osim zapošljavanja domaće građevinske operative, lokalna zajednica će putem naplate dijela koncesionenaknade i ostalih naknada, dobiti  redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture.

 

Vlada FBiH donijela je Odluku o dodjeli koncesije i visini koncesione naknade za izgradnju HE ¨Janjići¨. Za koncesiju je utvrđena jednokratna novčana naknada od 1.572.096 konvertibilnih maraka (bez PDV-a), odnosno u visini 2,27 posto ukupne investicione vrijednosti projekta HE “Janjići”, a koja treba biti uplaćena 30 dana nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji. Godišnja/tekuća koncesiona naknada iznosi od 2,43 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije i pomoćnih usluga iz HE (bez PDV-a) i ne može bili manja od 1,5 posto od projektiranog godišnjeg prihoda.

 

Ukupna vrijednost projekta je 72,2 miliona KM.Izgradnja HE ¨Janjići¨biće finansirana iz kredita i sredstava JP Elektroprivreda BiH.

 

Služba za komunikacije