29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 01 Maj 2014 01:46

Zabrana naplate zabrane broja

Agencija za zaštitu osobnih podatka u BiH, rješavajući po prigovoru jednog građanina, zabranila je BH Telecom-u d.d. Sarajevo  da objavljuje osobne podatke pretplatnika u javnom telefonskom imeniku, bez njihove suglasnosti. 


 Naloženo je da se pretplatnicima besplatno omogući pravo na privatnost u pogledu objavljivanja njihovih osobnih podataka i telefonskog broja u javnom telefonskom imeniku, te da se na zahtjev svakog pretplatnika isprave ili povuku njegovi osobni podatci iz javnog telefonskog imenika, priopćeno je iz Agencije za zaštitu podataka BiH.  Postupajući po nalogu Agencije, BH Telecom d.d. Sarajevo je svojim pretplatnicima omogućio besplatnu uslugu zabrane davanja informacija o pretplatničkom telefonskom broju. 

 

 To znači da, na zahtjev sadašnjeg pretplatnika, njegovi podatci neće više biti u javnom telefonskom imeniku, dok se podatci budućih pretplatnika neće objavljivati bez njihove prethodne suglasnosti.  U Agenciji navode kako građani neće morati plaćati ovu uslugu u idućem razdoblju, koja sukladno europskim standardima, treba biti besplatna.  BH Telecom d.d. Sarajevo je prvi telekom operater u BiH koji je primijenio europske standarde o zaštiti podataka u pogledu upisivanja osobnih podataka u javni telefonski imenik pretplatnika. 

 

 - Ovom prilikom pozivamo i druge telekom operatere u BiH da slijede pozitivan primjer BH Telecom-a d.d. Sarajevo, u cilju osiguranja zaštite prava na privatnost, na koje imaju pravo svi građani u Bosni i Hercegovini - navodi se u priopćenju.