20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 April 2014 13:53

Osuđenik osigurava predsjednika

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (SPP) zaključio je početkom ovog mjeseca ugovor o djelu s Fadilom Jaganjcem, bivšim šefom Terenskog ureda Granične policije BiH, koji je krajem 2010. godine pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, otkriva "Dnevni avaz".



Naš list došao je u posjed opečaćenog ugovora o djelu koji su potpisali Budimir i Jaganjac, a u kojem se navodi da će izvršilac posla, Jaganjac, po nalogu predsjednika FBiH "obavljati poslove sigurnosti i protokola u periodu od 2. aprila do 31. maja".

Za poslove koji su na posve nedorečen način u ovom ugovoru opisani, kako se navodi u jednoj od njegovih odredaba, Budimir će Jaganjcu platiti 1.500 KM iz budžeta.

 

Faksimil opečaćenog ugovora o djelu

 

Kako bismo saznali više o ovom tajanstvenom ugovoru, kontaktirali smo Jaganjaca, koji je kazao da ga je predsjednik FBiH angažirao da mu napiše elaborat o sigurnosti.

- Riječ je o elaboratu u kojem se opisuju sigurnosni aspekti zaštite, kao što je pratnja. Dakle, elaborat je o zaštiti ličnosti u pokretu i mjestu. Nije to ništa neuobičajeno - kratko nam je objasnio Jaganjac, dodavši da je ekspert u ovoj oblasti.

Novčana kazna

Jaganjac je presudom Suda BiH osuđen što je, u svojstvu načelnika Terenskog ureda za aerodrom Granične policije BiH, 1. novembra 2007. godine, koristeći se svojim službenim položajem, onemogućio otkrivanje i krivično gonjenje tri osobe s krivotvorenim putnim ispravama. Kako smo ranije pisali, u februaru 2011. Jaganjac je iskoristio mogućnost da ne ide u zatvor nego da plati novčanu kaznu od 15.000 KM.


AVAZ