29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 22 April 2014 23:08

Jeste li primjetili vrećice?

Danas, 22.4. je Dan planete Zemlje, te su povodom toga Mladi Demokratske fronte Zenica odlučili napraviti akciju kojom će obilježiti taj dan. U toku noći, vrijedni aktivisti su na određene lokacije u gradu postavili narandžaste eko vrećice-cekere na mjesta na kojima bi trebale biti kante za otpatke i vezali ih plavom vrpcom. Eko vrećice-cekeri su bili postavljeni na mostove Drvena ćuprija i Aleja šehida, u centru grada, kod glavne autobusne i željezničke stanice, u Travničkoj ulici, te na Bulevaru Ezhera Arnautovića, odnosno na lokacijama na kojima nedostaju kante za otpatke.

 

Pored, toga, u periodu od 11 do 15 sati na platou preko puta Cluba 072 obavljeno je anketiranje prolaznika, koji su imali priliku odgovoriti na sedam pitanja. Anketirani su prolaznici raznih dobnih skupina, a najmlađi je imao 17 godina, dok je najstariji imao 75 godina. 44% anketiranih je znalo da se danas obilježava Dan planete Zemlje.

 

88% anketiranih smatra da u Zenici nema dovoljno kontejnera, kao ni kanti za smeće u gradu, a jedan od ciljeva postavljanja narandžastih vrećica je i bio ukazivanje na ovaj problem. Cijelih 99% anketiranih smatra da građani Zenice nisu dovoljno ekološki osviješteni, a samo 22% njih razdvaja otpad na papir i plastiku te ga tako odlaže, ponajviše zbog toga što ima jako malo mjesta u gradu na koja se može bacati razvrstani otpad. Međutim, čak 74% anketiranih podržava uvođenje kazni za nerazdvajanje otpada, ukoliko bi vlasti i komunalno preduzeće omogućili građanima prostor za odlaganje razvrstanog otpada. Anketirani su na poklon dobili i eko vrećice koje mogu koristiti pri kupovini, umjesto plastičnih kesa.

 

Posebno emotivan trenutak je bio kada je na naš štand prišao Ibrahim Skender i ukazao na probleme sa kojima se susreću osobe sa posebnim potrebama u našoj državi. Kaže da politika dosada ništa nije učinila za te ljude koji nisu sposobni da se sami za sebe brinu, a da takav nerad on osjeća na vlastitoj koži već godinama. Ukazao nam je da Demokratska fronta mora biti stranka koja će čuti glas tih ljudi, te pokrenuti nešto u toj oblasti. Gospodinu Skenderu smo obećali da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, a pozivamo i ostale građane da nam daju sugestije za rad, kao da se i aktivno uključe u rad Demokratske fronte.

 

Narandžaste vrećice, postavljene u toku noći danas nije imalo priliku da vidi mnogo prolaznika, jer su, nažalost, mnoge od njih već ujutro bile skinute. Samo 26% anketiranih je primijetilo te vrećice na nekoj od postavljenih lokacija. Na nekim od lokacija, ostale su samo plave vrpce, ali veseli činjenica da su one vrećice koje su ostale postavljene danas u toku dana služile građanima za ostavljanje otpada, te da su građani shvatili poruku koju su Mladi Demokratske fronte poslali. Nadamo se da su poruku shvatili i oni koji su učestvovali u skidanju vrećica, ali da će poruku shvatiti i aktuelna vlast i uraditi nešto po pitanju manjka kanti za smeće.

 

A da li ste vi primijetili narandžaste vrećice i zapitali se koju poruku šalju?