23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 April 2014 23:17

Saopćenje Stranke za BiH ZDK

Izvještaj o radu za 2013.godinu koji Vlada podnosi Skupštini Ze-do kantona, na čitavih 70 stranica impresionira obimom i širinom sadržaja. Ta impresija, nažalost, kratko traje jer je stvarnost u kantonu demantira i predloženi izvještaj smješta u akte koji nude samo privid o rezultatima kojih nema.  Izvještaj potvrđuje da je aktuelna vlast, a i akteri koji su je napustili,još na početku mandata bila daleko od cilja i da se, kako je mandat prolazio, ona sve više od tog cilja udaljavala.


Suočena sa ekonomskim i socijalnim izazovima u kriznom periodu, Vlada se programom rada za 2013.godinu obavezala na strateške pravce djelovanja s ciljem da popravi što je preuzimajući vladajuće kormilo na početku mandata propustila. Građani su s razlogom očekivali da će treča godina mandata biti u potpunom skladu sa utvrđenim ciljevima i aktuelnim potrebama, da će se iskoristiti prilika i tom prilikom najaviti početak izranjanja iz katastrofalnog stanja u koje je dovela kanton. 

 

Tu priliku su imali ali nisu shvatili u čemu se ona sastoji, nego su nečinjenjem i borbom za održanje na vlasti, utvrđene strateške pravce djelovanja odgađali misleći da se i neuspjesi mogu pripisivati u rezultate.  Najbolja stvar koju je aktuelna vlast izvještajem ponudila je potvrda njene neodgovornosti i nesposobnosti što su prepoznali i građani tražeći njeno odstupanje.  Praktični rezultati vladinog potpunog neuspjeha mjere se negativnim rekordima gotovo na svim sektorima i teškim, ubitačnim reperkusijama. 

Aktuelna vlast je ušla u posljednju godinu mandata sa ogromnim deficitom i nabujalim aparatom koji nastavlja da guta novce kojih nema.

 

Kantonalno vijeće S BiH cijeni da se sa ovom vlašću nastavlja propadanje do potpunog kraha i bankrota kantona. Osim neodgovornosti, nemara i nesposobnosti, aktuelna vlast ničim nije dokazala da je na pravom putu da bi mogla očekivati povjerenje građana za novi mandat.     

 

Savjet za informisanje

Stranka za BIH Kantonalno vijeće ZDK