28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 April 2014 23:16

Nije ga imao ko privesti na sud

Iako je u Kantonalnom sudu u Zenici za petak bilo zakazano ročište, Mustafa Sprečo (69) iz Mravića kod Doboj-Juga, optužen da je počinio krivično djelo pokušaja ubistva u neuračunljivom stanju, nije se izjasnio o krivici. Ročište nije održano jer su gotovo svi sudski policajci iz ovog kantona bili angažirani u potrazi za osuđenikom Nerminom Burekovićem Njonjom, koji je pobjegao njihovim kolegama iz Mostara prilikom transporta iz Zenice u Mostar, te Spreču nije imao ko dovesti iz pritvora u sud. 

 

Sprečo je, podsjećamo, 6. februara ove godine nasrnuo na suprugu Sadetu (67) u njihovoj kući u Mravićima, izudarao je čekićem po glavi i tijelu, potom pokušao zapaliti kuću, a onda sebi presjekao vene i odrezao spolni organ. No, i da je ročište održano, Sprečo se, prema izjavi njegovog advokata Seana Spahića, opet ne bi mogao izjasniti o krivici s obzirom na njegovo psihičko stanje. Naime, Sprečo se prvo liječio na Odjelu psihijatrije Kantonalne bolnice Zenica, a potom je prebačen u pritvorsku jedinicu Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Zenica, gdje čeka suđenje.

 

- Spis predmeta koji se vodi protiv Spreče proslijedit ćemo posebnom tročlanom Sudskom vijeću koje će utvrđivati dvije činjenice, da li je on počinilac djela za koje se tereti i da li je djelo počinjeno u stanju neuračunljivosti. Uz to, Vijeće će odrediti i mjeru prisilnog zadržavanja od šest mjeseci, dok se provede procedura. Ako se utvrdi da je djelo počinio u stanju neuračunljivosti, tužilac je dužan pokrenuti postupak pred Općinskim sudom, kojim će tražiti da se smjesti u medicinsku ustanovu - kazao nam je sudija u ovom slučaju Asim Pezer. 

 

Sprečina supruga, koja je tada zadobila teške povrede, bila je na liječenju u bolnici, ali se u međuvremenu oporavila te je otpuštena i vratila se u njihovu kuću.