19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 April 2014 23:19

Dani austrijskog filma u Zenici

Manifestacija „Dani austrijskog filma“, u organizaciji Ambasade Republike Austrije u BiH i Muzeja grada Zenice, svečano je otvorena u utorak, u okviru „Zeničkog proljeća“. Manifestaciju su otvorili ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija Martin Pammer, načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović i direktor Muzeja, Adnadin Jašarević ističući važnost ovog događaja koji je nastavak uspješne saradnje između dvije zemlje koje dijele bogatu historiju i kulturu.


Publici je premijerno predstavljen film „Bez oca“, prvijenac mlade redateljke Marie Kreutzer koji je u februaru 2011. godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio posebnu pohvalu za najbolji filmski debi. Porodične tajne, prošlost i sadašnjost u filmu „Bez oca“ stapaju se u tragičnu sudbinu neispunjene želje za samostalnim životom. Ovo je izuzetan debitantski film o potrebi istraživanja prošlosti, gripozna studija pripadnosti i samoće, veza i slobode.

U srijedu je prikazan film Nine Kusturice „Little alien“, dokumentarac o maloljetnim izbjeglicama, tinejdžerima, koji se uslijed krize u različitim zemljama svijeta odlučuju na bijeg i izuzetno opasno putovanje u Europu, sami, s jednim ciljem: da prežive. Po dolasku, bore se za normalan život protiv sistema koji od njih zahtijeva žrtvovanje mladosti u zamjenu za nesigurnu budućnost. I sama režiserka je izbjeglica iz Mostara koja trenutno živi i stvara u Austriji.


- Reviju okončavamo u četvrtak, kada ćemo zeničkoj publici predstaviti film „Osamdesete“, u režiji Sabine Hiebler i Gerharda Ertla. Ovaj nježni film, koji je osvojio brojne nagrade, je jedna od najljepših ljubavnih drama u savremenom austrijskom filmu. Priča o ljubavi u poznim godinama, dvoje osamdesetogodišnjaka koji su odlučni da iskoriste svaku minutu zajedničkog života...


Projekcija počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan. Radujemo se Vašem dolasku!