25 Septembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 April 2014 21:55

Opasna štrudla sa smokvama

Agencija za sigurnost hrane BiH priopćila je kako je, prateći stanje u oblasti sigurnosti hrane u zemljama okruženja, uočila potencijalni rizik po zdravlje potrošača proizvoda "Štrudla sa smokvama", proizvođača "Žitoprerada DM" d.o.o. Novi Bečej, za koji je laboratorijskim analizama u Sloveniji utvrđeno da sadrži povišenu razinu ohratoksina A u odnosu na propisani limit. 

 

S obzirom da Agencija od strane Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) niti od strane nadležnih inspekcijskih organa u BiH nije obaviještena o distribuciji predmetnog proizvoda u BiH, Agencija je 7. travnja 2014. godine uputila zahtjev za dostavljanje podataka o eventualnoj distribuciji predmetnog proizvoda Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, nadležnom organu u zemlji porijekla proizvoda, te je o svemu upoznala nadležne inspekcijske organe entiteta i Brčko distrikta BiH. 

 

 Agencija je danas, 9. travnja, zaprimila povratnu informaciju od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije - Odjeljenje poljoprivredne inspekcije o uvozniku u BiH, broju pošiljki predmetnog proizvoda isporučenih u BiH, roku upotrebe, pakovanju i količini, te je istu odmah uputila na daljnje postupanje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS, Inspektoratu Brčko distrikta BiH i Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, kao nadležnom inspekcijskom organu u sjedištu uvoznika, "Lukas TP Nakić d.o.o. Široki Brijeg". 

 

 Također, Agencija je od uvoznika zatražila hitnu informaciju o poduzetim mjerama, koje su u njegovoj nadležnosti, te je zaprimljena obavijest da je uvoznik pokrenuo mjere povlačenja i opoziva predmetnog proizvoda s tržišta. 

 

- Agencija će i dalje, u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima u BiH i subjektima u poslovanju s hranom, poduzimati sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, a sve u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača - priopćili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.