20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 07 April 2014 23:28

Mustafa Omanović

Navršilo se pet godina od smrti ekologa, humaniste i pedagoga prof.dr. Mustafe Omanovića. Tim povodom članovi OTPORA, prijatelji, mladi ekolozi iz Ekonomske škole i član porodice u Parku sjećanja posjetili su se na lik i djelo istaknutog naučnika i jednog od osnivača Ekološkog pokreta u BiH.

 

Profesor Omanović je bio ekspert UN-a za oblast ekologije i kao hemičar znao je šta će za Zenicu i njene građane značiti pokretanje Koksare u Mittalu. Općinskim vlastima je na vrijeme skrenuo pažnnju na emisiju benzola (benzena) koji je izrazito kancerogen i koji se ne može eliminisati iz otpadnih gasova Koksare bilo kojim hemijskim procesom. Kada politika ne posluša savjesnog naučnika onda nastaju posljedice po zdravlje svih nas koji živimo u Zeničkoj kotlini. Pokretanjem Koksare došlo je do povećanja oboljelih Zeničana a u KBZ se otvorio odjel Onkologije koji dnevno primi i do 100 pacijenata na terapiju. Iz zvaničnih podataka za 2013.god. bez značajne medijske ali i naučne (medicinske) reakcije prošao je alarmantan podatak da se broj umrlih Zeničana u 2013.god. povećao za 13% u odnosu na prethodnu godinu.

 

Prof. Omanović je ostavio u amanet svima nama koji se bavimo ekologijom da ostanemo vjerni njegovim iznad svega humanim ciljevima ali i da se borimo za osnovni postulat suvremene ekologije a to je princip ODRŽIVOG RAZVOJA. Na kraju se prisutnim prigodnim govorom zahvalio sin Goran NG OTPORU što nastavlja sa obilježavanjem godišnjice smrti i nastavlja njegovati principe za koje se zalagao njegov otac.

 

Za NG Ekološko pokret OTPOR ekolog Akif Smajlović,prof.