20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 05 April 2014 15:23

Muhamed hadži Imamović

U cilju izrade Prve monografije travničke Medrese, a za dobijanje što autentičnijih podataka iz njene istorije, u Vranduku su boravili dr. Ahmed Adilović, pomoćnik direktora za nastavu i profesor tefsira u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku, te učenice završnog razreda medrese, Amina Adilović, urednica lista NEDŽM, lista učenika Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku i Rumejsa Ribo, član redakcije istog lista. Oni su, u naselju Novi Vranduk, posjetili hadži Muhameda Imamovića, jednog od najstarijih, živih, učenika travničke medrese.


 Pogledajte foto galeriju


Inače, hadži Muhamed Imamović je rođen 1926.godine u Vranduku i pohađao je travničku medresu u periodu 1938. – 1942. godine, kada je Medresa i prestala sa radom.

"Elči Ibrahim-pašina medresa je osnovana daleke 1705. godine, u periodu kada je Bosna bila pod upravom Osmanske Carevine. Njen osnivač je Elči Ibrahim-paša, jedan od vezira koji su stolovali u Travniku, tadašnjoj bosanskoj prijestonici, odakle su upravljali Bosnom. U Travniku su nekada postojale tri medrese a Elči Ibrahim-pašina medresa je najstarija od njih i jedina koja je do danas preživjela"-zabilježeno je u historijatu Medrese.


Hadži Muhamed je gostima dao na uvid originalnu diplomu (tada Godištnja svjedočba) završnog, 4. razreda Niže okružne medrese u Travniku za školsku godinu 1941/42.

Ova diploma će biti skenirana i uvrštena u Prvu monografiju medrese, a povodom 20 godina od reaktiviranja medrese u oktobru 1994. godine, nakon pauze u njenom radu od oko 50 godina.

 

Gosti su obavili i razgovor sa hadži Muhamedom, a njegovi utisci prilikom pohađanja ove medrese biće uvršteni u naredni broj lista NEDŽM, lista učenika ove medrese, radio BIR, a neki dijelovi razgovora i u Prvu monografiju medrese.

 

Nakon razgovora gosti iz posjetili i tvrđavu u starom drevnom gradu Vranduk, bosansku Imamovića kuću, te džamiju sultana Fatiha, koja je sagrađena 1463. godine i jedna je od najstarijih džamija u BiH.

 

 

E. I. za Zenicablog


Pogledajte foto galeriju







...