28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 April 2014 04:14

BNP uspješna turneja

Uspješan početak regionalne turneje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, započete u mjesecu martu u Splitu, Podgorici i Nikšiću, nastavlja se gostovanjem u Republici Sloveniji, gdje će predstava "Razred" biti izvedena u okviru Međunarodnog programa 44. "Tedna slovenske drame" u Kranju. Predstavu, rađenu prema tekstu slovenačkog autora Matjaža Zupančiča, režirao je banjalučki reditelj Goran Damjanac, a svoju premijernu izvedbu imala je 27. februara prošle godine, u povodu 63. rođendana BNP-a Zenica.

            Komedija “Razred“, napisana 2006. godine i dosad inscenirana u nekoliko teatara u zemljama regiona, snažno odslikava novu, surovu ekonomsku realnost bivših socijalističkih zemalja. U ovoj komediji se umjesto cijelog odjela jedne korporacije, kojem prijete ukidanjem, pred komisijom za prekvalifikacije pojavljuje samo jedan kandidat. Ni on sam najbolje ne razumije šta se od njega očekuje, ali je spreman učiniti sve što zahtijevaju samo da bi osigurao radno mjesto.

            Nakon velikog broja gostovanja u BiH i osvojene dvije nagrade na XV Teatar Festu u Doboju, predstava će biti izvedena i pred slovenačkom publikom. Bosansko narodno pozorište Zenica jedini je učesnik iz BiH na ovogodišnjoj Sedmici slovenske drame, jednom od najznačajnijih teatarskih festivala u regionu i jedinom festivalu slovenačke nacionalne dramaturgije. Ansambl Prešernovog gledališča Kranj će uzvratiti ovu posjetu i pred zeničkom publikom, 11.4. ove godine izvesti predstavu "Sumnja".

            Iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica najavljuju i nova gostovanja do kraja tekuće umjetničke sezone: "Trenutno smo u završnoj fazi priprema međunarodnih gostovanja naših predstava koje bismo u narednom periodu trebali izvesti u Narodnom pozorištu u Beogradu, na ljetnim festivalima u hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i nizu nastupajućih teatarskih festivala u BiH. Također se pripremamo i za redovnu razmjenu predstava koju proteklih godina ostvarujemo sa svim profesionalnim teatrima u Sarajevu.", saopćeno je iz direkcije BNP Zenica. 

(autorica: Sandra Ikanović, PR služba BNP Zenica