29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 31 Mart 2014 05:38

Imena povrijeđenih rudara

Jedanaestorica rudara jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica povrijeđeno je jučer oko 00.30 sati u takozvanom „gorskom udaru“ u ovoj jami. 

 

- Oslobađanje podzemnog pritiska, poznatije kao gorski udar, dogodilo se nešto prije jedan sat, na dubini između 850 i 900 metara. Dvojica rudara su sa lomovima prebačeni u bolnicu, a zbog pregleda i manjih ozljeda u narednih sat-dva se javilo još devet rudara, potvrdio je direktor RMU Zenica Esad Čivić.  Prilikom „oslobađanja pritiska“ došlo je do obrušavanja materijala, te je oštećeno nekoliko prostorija u kojima se odvija iskop.   Federalni rudarski inspektor Refik Kurbašić je oko šest sati stigao u jamu i odmah započeo inspekcijski pregled u pratnji specijalno opremljene rudarske ekipe za specijalne situacije.  Po okončanju inspekcijskog pregleda započela jće sanacija i obnova rudarskih prostorija, dok je, prema Čiviću, proizvodnja u ostalim dijelovima ove jame, koji nisu bili pogođeni oštećenjima, nastavljena odmah nakon što je rudarski inspektor dao „zeleno svijetlo“. Kako nam je potvrdio predsjednik sindikata rudnika Zenica Mehmed Oruč, koji je kao i direktor već tokom noći posjetio povrijeđene, dvojica teško povrijeđenih rudara imaju lomove u povrede donjih ekstremiteta, ali se dobro osjećaju.

 

Kako su nam objasnili stručnjaci iz rudarske oblasti, „gorski udar“ je lokalno obrušavanje veće količine stjenovitog materijala u podzemnim rudarskim jamama. Osim lokalnog „udara“ kojeg uglavnom osjete samo dijelovi naselja oko jame „gorski udar“ može da se dogodi i usljed zemljotresa, kakav je sinoć zabilježen u 00.25.  Prema podacima seizmoloških uređaja Republike Srpske, Srbije i međunarodnih seizmoloških saveza, zemljotres se dogodio 52 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva i četiri kilometra južno od Zenice. Epicentar se nalazio između prigradskih naselja Gornja Zenica i Dobriljevo, na dubini četiri kilometra, u neposrednoj blizini i pravcu rudarskih podzemnih kopova rudnika Raspotočje.  

 

Na Urgentnom odjelu Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ) rečeno nam je da se ukupno dovedeno ili se lično javilo jedanaest povrijeđenih rudara, od kojih su dvojica hospitalizirani zbog teških povreda. Potvrđeno nam je je teško povrijeđeni Ćazim Rizvić (42) poslije zbrinjavanja u Zenici prebačen na Klinički centar Univerziteta Koševo Sarajevo, dok je drugi teško povrijeđeni Samir Dizdarević (47) ostao u Zenici na liječenju. 

- Pacijent je primljen na Kliniku urgentne medicine.  Nakon ukazane ljekarske pomoći i prve dijagnostike kod pacijenta su ustanovljene kontuzione povrede glave, grudnog koša i kičmenog stuba. Pacijent je upućen na dalje liječenje i dijagnostiku na Kliniku za anesteziju i reanimaciju. Pacijent je trenutno svjestan i komunikativan, te je pod intenzivnim ljekarskim nadzorom, kazala je portparol UKC Sarajevo Muamera Šehić. 

U KBZ navode da je teško povrijeđeni rudar koji je zbrinut u ovoj zdravstevnoj ustanovi (Dizdarević) zadobio prelom kostiju lica i lijeve ključne kosti.

- On se nalazi na hospitalizaciji u Službi za makrofacijalnu hirurgiju i van je životne opasnosti, rekla je portparol KBZ Džanana Hedžić, te dodala da se Hedžićeva i dodala da je devet rudara zadobilo lakše tjelesne povrede i da su pušteni na kućno liječenje.

Osim njih, medicinarima u Zenici su se zbog manjih povreda, ogrebotina, udara, te problema sa disajnim putevima zbog progutane prašine javilo još devet rudara, Eldin Zenuni, Aldin Tuzlić, Ibrahim Burić, Mirsad Dizdarević, Hadis Bašić, Zijad Bošnjak, Nedžad Subašić, Šaban Mehić  i Omer Jašarević.