20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 01 April 2014 01:12

Kako do Brazila na SP?

Najvatreniji navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine, a naročito oni koji imaju takve mogućnosti, moći će odputovati na Svjetsko prvenstvo u Brazil i bodriti Sušićeve "zmajeve" na sve tri utakmice u Rio de Janeiru i Salvadoru, družiti se u bh. fan zoni, odsjedati u hotelima od tri i četiri zvjezdice, sve u svemu dvije sedmice plesati u ritmu sambe. 



To zadovoljstvo onoga ko se odluči da ovako putuje će koštati nešto manje od deset hiljada KM, koliko košta aranžman firme Everest iz Sarajeva, jedine firme iz BiH koja je zasad uspjela da obezbijedi čarter let i avionski prijevoz u samom Brazilu, tačnije od Rija do Salvadora i natrag. Da Bosna i Hercegovina ima navijače koji su spremni odvojiti tu sumu govori činjenica da je od 340 mjesta danas, mjesecima uoči Svjetskog prenstva, već rezervirano više od pola.  Vlasnik agencije Everest Eldin Kurbašić u razgovoru za Agenciju Fena pojašnjava detalje programa. 

- Naši navijači u našem programu će imati noćenje s doručkom, i to osam noći u Riju i pet noći u Salvadoru. U oba grada organizirat ćemo BH FAN ZONU, u njoj će biti povoljnije cijene hrane i pića s programima koje će osmisliti naš partner iz Brazila - kaže Kurbašić, dodajući kako u ovaj aranžman nisu uključene karte za utakmice. 

- Polazak je 13. juna iz Sarajeva, Zagreba, Osla, Kopenhagena, Geteborka i Stokholma za Pariz. U posljepodnevnim satima letimo za Rio gdje ćemo gledati našu reprezentaciju u dvoboju s Argentinom na legendarnoj Marakani. Deveti dan se iz ovog grada selimo u Cuiabu gdje BiH igra s Nigerijom. Nakon utakmice idemo za Salvador gdje će "Zmajevi" igrati treću i nadamo se ne posljednju utakmicu na ovom prventstvu - pojašnjava sagovornik Fene, dodajući kako su svi hoteli smješteni u centralnim dijelovima Rija i Salvadora. 

Najjeftinija je pomenuta varijanta od 9.380 KM odnosno 5.025 eura, za koju postoji 40 mjesta. Ti gosti će biti smješteni u hotelima od tri zvjezdice, kao i sljedeća 82 mjesta, koji će svoj aranžman platiti 10.490 KM. U Riju će 150 navijača BiH biti smješteni u hotel s tri zvjezdice, a u Santijagu sa četiri, taj aranžman košta 10.680 KM. Nešto je skuplja varijanta za 28 gostiju koji će biti smješteni u "Ibis Dumont" u Riju i "Bahia Oton" u Salvadoru, i taj aranžman košta 11.385 KM.  


Najskuplja varijanta je za one koji će biti smješteni u hotele sa četiri zvjezdice, "A. Copacabana" u Riju i "Sotero" u Santijagu, i njih 40 će najluksuzniju varijantu platiti 14.299 KM. 

- Zašto odabrati nas za put za Brazil? Višegodišnje iskustvo nas i naših partnera iz Zagreba, tour operatora Bravo, na dalekim destinacijama, u aviobranši, organizacijama charter letova i navijačkih putovanja, sigurna su garancija za ispunjenje svih detalja iz ovog zahtjevnog aranžmana. Mi od 2005. organiziramo različita putovanja uz našu reprezentaciju, i to dugogodišnje iskustvo je naša najbolja preporuka - kaže Kurbašić. 

Dino Imamović iz agencije Sol Azur izjavio je da u ponudi trenutno imaju aranžmane za utakmicu Bosna i Hercegovina - Argentina koja će biti odigrana 15. juna u Rio de Janeiru. 

Jeftinija opcija predviđa redovni let iz Zagreba, preko Lisabona, Sao Paola, do Rio de Janeira, i košta 1.999 eura bez taksi, dok aranžaman s polaskom iz Sarajeva preko Istanbula, Sao Paola, do Rio de Janeira košta 2.199 eura, bez taksi. Aranžmani uključuju tri noćenja s doručkom u Rio de Janeiru u hotelu s tri zvjezdice, a u ponudi su i skuplji aranžmani koji uključuju smještaj u hotelima sa četiri i pet zvjezdica. 

- Interes je veliki i već je prodato dosta aranžmana, a uskoro ćemo imati i ponudu za sve tri utakmice koje reprezentacija Bosne i Hercegovine igra u grupnoj fazi - istakao je Imamović. 

Adnan Čengić, referent za grupna putovanja u agenciji Centrotours, rekao je da u ponudi imaju aranžmane čarter-letovima za jednu, dvije i tri utakmice. Aranžman za utakmicu Bosna i Hercegovina - Argentina uključuje čerter-let i dva noćenja u Rio de Janeiru u hotelu s tri zvjezdice i košta 2.355 eura, bez taksi, a u ponudi je i aranžman za dvije utakmice, Brazil - Hrvatska i BiH - Argentina, koji uključuje čarter-let, te tri noćenja u Rio de Janeiru i dva u Sao Paolu, a košta 3.199 eura, bez taksi. Najjeftiniji aranžman za sve tri utakmice Bosne i Hercegovine u grupnoj fazi košta 4.500 eura i, osim čarter- leta za Rio de Janeiro, uključuje čarter- letove za Cuiabu i Salvador, gdje reprezentacija BiH igra utakmice protiv Nigerije i Irana. 

Direktor agencije M97 Adnan Kaljanac kazao je da su već prodali 20 aranžmana za utakmicu Bosna i Hercegovina - Argentina. Aranžmani uključuju četiri noćenja u Rio de Janeiru, a koštaju od 2.100 do 2.400 eura, bez taksi. 


Državljanima Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za putovanje u Brazil u trajanju do 90 dana. Državljani Bosne i Hercegovine izuzeti su iz potrebe pribavljanja viza za ulazak, izlazak, prolazak i boravak na teritoriji Brazila do 90 dana, računajući od datuma prvog ulaska u zemlju. 

Međutim, prema informacijama sa službene web stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, onima koji žele putovati u Brazil na Svjetsko fudbalsko prvenstvo, na koje se plasirala i reprezentacija BiH, savjetuje se oprez zbog zabilježene visoke stope kriminaliteta. 

Rizična zona su marginalni kvartovi ("favelas“) svih velikih gradova, a naročito Rio de Janeira, Salvadora, San Pabla i Brasilie. 

Ne preporučuje se vožnja noću po cestama zbog velikog rizika i lošeg stanja istih kao i loše rasvjete. 

Kada su u pitanju sanitarni uvjeti zbog epidemije žute groznice u pojedinim općinama u Brazilu savjetuje se obavezno vakcinisanje protiv ove bolesti deset dana prije putovanja. Vakcina omogućava imunitet u trajanju od 10 godina, u slučaju osoba koje su se vakcinisale prije više od 10 godina, potrebna je revakcinacija. 

Između ostalog, treba izbjegavati tekuću vodu kao i svježe voće i povrće koje treba biti adekvatno oprano i dezinficirano.