18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Mart 2014 19:04

Izložba:Grad od željeza i sedefa

Izložba „Grad od željeza i sedefa“, oružje i vojna oprema Turaka u Banjoj Luci, autora Bratislava Teinovića, višeg kustosa historičara Muzeja RS-a svečano je otvorena u Muzeju grada Zenice, u okviru XIX međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“.


Izložba, koja je dio stalne historijske postavke Muzeja Republike Srpske, bila je veoma posjećena i naišla je na pozitivne reakcije zeničke publike koja je prepoznala značaj i vrijednost ove izložbe kojom su predstavljeni ostaci osmansko-turske baštine na području Banja Luke.

Historijsko-heritološka izložba „Grad od željeza i sedefa“ rezultat je desetogodišnjeg istraživanja vojne organizacije osmanskih Turaka, njihovog oružja i vojne opreme u Bosni i Hercegovini.


Osmanlije kao osvajački narod, nikada se nisu rastajali od oružja, koje je u stvari bilo sastavni dio njihove nošnje. Kod feudalnog plemstva ono je uvijek bilo od srebra, okovano, tauširano ili inkrustirano sedefom, uz bogati vojni pribor.


Okvir u kome se autor mr. Bratislav Teinović kretao tokom svog istraživanja je vrijeme turskog vladanja Banja Lukom od 1527. godine do austrogarske aneksije 1878. godine., zapravo nekada najisturenijim vojnim utvrđenjem, a pred kraj turske vladavine mjestom već izgrađene zanatske izrade oružje u kome su puške ukrašavane sedefnim ukrasima.

 

Izložba je dostupna za javnost radnim danima od 9 do 17 sati.