19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Mart 2014 14:25

Tri Mirsada vladaju u ZDK

Mirsad Zaimović, Mirsad Mešić i Mirsad Isaković su tri lidera SDA, SDP-a i SBB-a. Nalaze se na mjestima predsjednika Kantonalnih odbora svojih stranaka. Samim tim uočljivo je da ime Mirsad je to ime koje je suvereni vladar ZDK. Kada je jedne prilike zabrinuti musliman po imenu Mirsad na osnovu dobijenih informacija o značenju svog imena u negativnom smislu uputio pitanje Rijasetu islamske zajednice u BiH, jer mu se ime dovodi u kontekst sa Džehenemom, dobio je slijedeći odgovor:

 

Esselamu alejkum!

 

Nema potrebe da se opterećujete značenjem svoga imena. Nema u njemu ništa loše. Korijen tog imena jesu harfovi (r s d) u značenju: motriti, paziti, osmatrati, pratiti...Riječ "mirsad" sa kratkim a znači: dalekozor, teleskop, sa dugim a, kako se kod nas obično izgovara, ima više značenja: osmatračnica,opservatorija, zasjeda, drum. Ova riječ se spominje  u Kur'anu na dva mjesta. U suri El-Beled, 14. ajet: "jer,Gospodar tvoj je, zaista, u zasjedi (le bil-mirsad)". U suri En-Nebe', 21 ajet: "Džehennem će zasjeda (mirsaden) postati nasilnicima mjesto povratka". Bitno je da Vi izvršavate svoje vjerske obaveze, da ste čestiti i pošteni, da činite dobra djela, a to od imena ne ovisi. Ne vidim razloga da Vas išta kopka u vezi tog imena. Strah od džehennemske zasjede treba biti prisutan kod svakog muslimana bez obzira kakvo ime nosio.

 

Okosnicu vlasti u ZDK nakon posljednjih Općih izbora čine SDP kao pobjednik izbora i SDA koji imaju po 10 poslanika u Skupštini ZDK, a odmah iza njih je SBB sa pet mandata. Samim tim predsjednici ovih stranaka su na određeni način i kreatori politički zbilje u ZDK.

 

Mirsad Zaimović (SDA), suvereni je vladar ZDK u svojoj stranci. Ovaj Kakanjac se na poziciji predsjednika KO SDA ZDK nalazi se još od davne 2001.godine, naslijedio je Ismeta Avdića iz Tešnja. Nemoguće je bez njega "redati" političku zbilju u ZDK, ministarske pozicije, mjesta u javnim preduzećima, BHTelecomu ili recimo u rudniku Kakanj. Blizak je Bakiru Izetbegoviću i bio je najglasniji na posljednjem Kongresu SDA 2009.godine u Sarajevu zagovarajući da umjesto Sulejmana Tihića upravo Bakir treba da bude novi predsjednik stranke. Preko lojalnog Aziza Brotilije kontrolisao je situaciju i u OO SDA Visoko, na posljednjim Općim izborima sa pozicije broj 2 na listi za Federalni parlament pobijedio je visočku kandidatkinju i nositeljicu liste u Izbornoj jedinici 6 Amru Babić. Više puta na različite načine pokušavali su da ga sruše sa pozicije prvog čovjeka SDA u ZDK, ali svaki put je ishod bio isti i neuspješan.

 

Mirsad Mešić (SDP), nalazi se na poziciji predsjednika KO SDP ZDK od 2010.godine, na toj poziciji naslijedio je Sretka Radišića dobivši mandat na 4 godine, međutim, obzirom da kao i u SDA ove godine nema Kongresa stranke, samim tim nema ni unutarstranačkih izbora i promjena. Na narednom Kongresu partije iduće godine znat će se ime novog predsjednika Kantonalne organizacije.  Dugo godina radio je u nekadašnjem općinskom sekretarijatu za narodnu odbranu, a 1998. godine otišao je kako reče u jednom intervjuu u "nesigurne privatne poduzetničke vode". Dugogodišnji je član SDP-a, trenutno u ZDK čovjek koji drži bank keo neko čija je stranka pobijedila na prethodnim izborima. Zajedno sa stranačkim drugom Fikretom Plevljakom bio je jedini protukandidat Zlatku Lagumdžiji u unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a BiH, ostat će upamćen i kao čovjek koji je smijenio dvojicu svojih partijskih drugova, premijera Fikreta Plevljaka i ministra Raifa Seferovića nakon izbora 2010.godine.

 

Mirsad Isaković (SBB), predsjednik Kantonalnog odbora postao ove godine. Za razliku od prve dvojice Mirsada tek je ušao u političke igre u ZDK uzimajući u obzir i da se SBB tek 2010.godine pojavio na izborima. Nakon tih izbora do pucanja koalicije SDA/SBB obnašao je i poziciju ministra finansija ZDK.

 

Da li značenje njihovog imena predstavlja dalekozor, teleskop, motriti, paziti, osmatrati, pratiti ili ima veze sa Džehennem zasjedom koja će postati nasilnicima mjesto povratka, ime Mirsad je slučajno ili ne u ovom trenutku ime koje nose trojica predsjednika Kantonalnih organizacija stranaka koje na ovaj ili onaj način čine političku moć u ZDK.

 

Visoko.co.ba