28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Mart 2014 03:56

Odgovor Općine DF-u

ODGOVOR NA OTVORENO PISMO DF-a

U vezi s otvorenim pismom Demokratske fronte Zenica objavljenim putem javnih medija kojim se ukazuje na nepravilnosti kod provođenja izbora za savjete mjesnih zajednica i traži od Načelnika općine da poduzme mjere na otklanjanju nepravilnosti želimo informisati javnosti o slijedećem:

 

            - Kod pozivanja na pravne norme Statuta općine Zenica (ili bilo kojeg drugog propisa) potrebno je bilo da se norme ili potpuno interpretiraju ili objave u cjelini, jer parcijalna interpretacija može navesti na pogrešne zaključke.

              Tako je kod pozivanja na Statut nepravilno, nepotpuno i tendenciozno interpretirana odredba o postupku izbora savjeta  mjesnih zajednica.

 

            - Prema odredbama člana 69. Statuta općine Zenica («Službene novine općine Zenica», br. 4/08) Savjet mjesne zajednice biraju građani s područja, mjesne zajednice koji imaju opće biračko pravo (st.1.) neposredno na zboru, odnosno, tajnim glasanjem na način i po postupku utvrđenim odlukom Vijeća općine (st.2).

 

            - Odlukom o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica utvrđeno je da se članovi savjeta mjesnih zajednica biraju javnim glasanjem na zboru građana što je potpuno u skladu sa Statutom općine. Zbor građana je po svojoj prirodi oblik neposrednog odlučivanja građana na kojem građani odlučuu javnim glasanjem i taj oblik nije naša specifičnost već demokratska tekovina u svijetu.

 

            - Prema citiranoj odluci Vijeća općine cjelokupna procedura organizovanja i održavanja zborova građana u mjesnim zajednicama povjerena je radnim predsjedništvima koja je posebnim rješenjem imenovalo Vijeće. U tim procedurama Načelnik općine i predsjedavajući Vijeća općine nemaju nikakve ingerencije niti obaveze. Uloga općinskih službi to jest Stručne službe Vijeća i Načelnika se ograničava isključivo na obezbjeđenje tehničkih i prostornih pretpostavki za organizovanje i održavanje zbora građana. A izbori za Savjete mjesnih zajednica isključivo su u rukama građana i uspjeh zavisi od količine njihove zajedničke volje i sloge.

 

            - Članom 70. Statuta općine propisano je da rezultate izbora za članove Savjeta mjesne zajednice potvrđuje Vijeće. Prema stanju stvari posljednji izbori uspješno su provedeni u 69. mjesnih zajednica, u dvije mjesne zajednice (Nemila i Starina) zborovi su prekinuti i nije došlo do izbora Savjeta tih mjesnih zajednica, dok u MZ Lukovo polje zbor građana nije ni organizovan jer u procedurama predlaganja kandidata za Savjet te Mjesne zajednice ovlašteni subjekti nisu dostavili prijedloge kandidata. Vijeće općine će se na narednoj sjednici izjasniti o rezultatima izbora za Savjete mjesnih zajednica i tek nakon potvrde izbora od strane Vijeća izabrani članovi Savjeta MZ-e dobit će mandat.

 

            - U periodu od 3.februara do 4.marta 2014.godine, kad su održani posljednji zborovi građana mjesnih zajednica, Vijeću općine dostavljeno je ukupno deset prigovora na regularnost provedenih izbora od strane grupa građana i pojedinaca.

            Viijeće je dužno da kod rasprave o potvrđivanju rezultata izbora za Savjete mjesnih zajednica uzme u obzir sve prigovore, ocijeni njihovu opravdanost i uticaj na regularnost izbora. U slučaju da se utvrdi da su nepravilnosti na koje su podnosioci prigovora ukazali bitno uticali na regularnost izbora Vijeće općine može poništiti provedene izbore i donijeti odluku o ponavljanju istih.

 

            - Za regularnost procedura kod organizovanja i provođenja izbora za Savjete mjesnih zajednica odgovorna su radna predsjedništva koja su imala ulogu organa za provođenje izbora.

            Radna predsjedništva provjeravala su da li su prisutni građani upisani na izvod iz Centralnog biračkog spiska ako su prisutni građani tražili provjeru. Pretpostavljamo da DF Zenica zna ili bi trebao znati da se na zborovima građana ne vrši prozivanje prisutnih, a osim toga građani s područja mjesne zajednice u principu poznaju jedni druge.

 

            - Što se tiče insinuiranja o malverzacijama kod prebrojavanja glasova iste su neutemeljene, jer su prebrojavanje vršila radna predsjedništva, a predlagači lista za Savjete mjesnih zajednica određivali su kontrolore iz svojih redova.

 

            - Zbor građana je najdemokratičniji neposredni oblik učešća građana u odlučivanju o pitanjima bitnim za uslove života i rada upravo mještana koji žive na području mjesne zajednice. Drugo je pak pitanje što se taj oblik pokušava koristiti u neke druge ciljeve. Posljednji Zborovi građana održani u ozračju februarskih protesta građana i pored činjenice što su regularno provedeni pokušavaju se osporiti bez argumenata.

 

            - Izbori za Savjete mjesnih zajednica u potpunosti su regulirani Statutom općine i nisu predmet zakonske ili neke druge regulative. Kako se navodi u otvorenom pismu.

 

            Žao nam je što se Općinski odbor Demokratske fronte prije upućivanja «otvorenog pisma» nije bolje informisao o stvarnim činjenicama i poštedio građane Zenice bar jedne dezinformacije. A to je bilo zaista lako. Na www zenica.ba može se pronaći potpuni tekst Statuta općine Zenica. Da je to prethodno urađeno onda bi se znalo da se na Zborovima izjašnjavanje prisutnih vrši neposredno, a kad se organizuje tajno glasanje onda je to izborni proces sa glasačkim listićima i kutijama, što zahtjeva donošenje Odluke Vijeća kojom se uređuju naročito: mjesto i vrijeme održavanja izbora, organi za provođenje, način utvrđivanja i proglašavanja rezultata izbora.  Da se to znalo ne bi se pogrešno pisalo kako su izbori za Savjete mjesnih zajednica provedeni suprotno Statutu općine i Zakonu. Ili, možda su to aktivisti DF-a ipak znali.

 

            Kako god, radi boljeg upoznavanja sa relevantnim odredbama Statuta općine koje reguliraju izbore za Savjete u mjesnim zajednicama dajemo u integralnom tekstu odredbe čl. 67. – č. 72., kako slijedi:

 

 

 

            «1. Savjet mjesne zajednice

 

 

Član 67.

 

            Savjet mjesne zajednice je organ odlučivanja i konsultovanja o pitanjima od neposrednog interesa za građane mjesne zajednice.

            Prije donošenja odluke iz svoje nadležnosti, savjet mjesne zajednice je dužan konsultovati zbor građana mjesne zajednice o pitanjima utvrđenim Statutom mjesne zajednice.

 

Član 68.

 

            Savjet mjesne zajednice će biti obavezno konsultovan o pitanjima o kojima Vijeće općine odlućuje dvotrećinskom većinom i u postupku donošenja budžeta i planova Općine.

            Konsultovanje iz prethodnog stava vrši se u fazi priprema, odnosno u postupku donošenja odluka.

            Savjet mjesne zajednice je obavezan dati mišljenje i o drugim pitanjima o kojima je zatražena konsultacija od Vijeća ili Načelnika općine.

 

Član 69.

 

            Savjet mjesne zajednice biraju građani s područja mjesne zajednice koji imaju opće biračko pravo.

            Članovi savjeta mjesne zajednice biraju se neposredno na zboru odnosno tajnim glasanjem na način i po postupku utvrđenim odlukom Vijeća općine.

            Mjesni zbor građana može punovažno odlučivati ako je prisutna jedna desetina građana ili najmanje 100 građana tog zbora upisanih u centralni birački spisak, ako je jedna desetina građana mjesnog zbora veća od tog broja.

            Ako se članovi Savjeta mjesne zajednice biraju tajnim glasanjem, odlukom Vijeća općine utvrđuje se naročito mjesto i vrijeme održavanja izbora, organi za sprovođenje izbora, sredstva potrebna za sprovođenje izbora, način utvrđivanja i proglašavanja rezultata izbora, kao i druga pitanja u vezi sa izbornim procesom.

 

Član 70.

 

            Rezultate izbora za članove Savjeta mjesne zajednice potvrđuje Vijeće općine.

           

Član 71.

 

            Prijedlog kandidata za člana Savjeta mjesne zajednice mogu podnijeti građani (pojedinačno ili grupno), organi političkih stranaka, druge organizacije i udruženja koja djeluju na području mjesne zajednice.

            Prilikom predlaganja i izbora članova Savjeta mjesne zajednice mora se voditi računa da sastav članova održava približno nacionalnu strukturu stanovništva, te da spolovi budu ravnopravno zastupljeni.

 

 

 

 

Član 72.

 

            Izbori za članove savjeta mjesne zajednice održavaju se u terminima utvrđenim odlukom Vijeća općine.

            Mandat članova savjeta mjesne zajednice traje četiri godine.

            Broj članova savjeta mjesne zajednice utvrđuje se statutom mjesne zajednice prema broju građana upisanih u centralni birački spisak na području mjesne zajednice, s tim da svako mjesno područje (ili više manjih naselja) u savjetu mjesne zajednice mora biti zastupljeno».

 

                                                 

 

 

                                                                                      STRUČNA SLUŽBA VIJEĆA I NAČELNIKA