20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Mart 2014 19:48

Privođenje Smajlovićevih kritičara

Tokom današnjih protesta u Zenici, a prema tvdrdnjama članova Plenuma ZDK, policija je privela demonstranta I.M., zbog uvreda upućnih aktuelnom načelniku općine Zenica Husejinu Smajloviću (SDA). Kako nam je kazala Meliha Bajramović, portparolka Plenuma, policija je uzela podatke od I.M. dok su trajali protesti. No, nakon završenih demonstracija, policajci su prišli ovom Zeničaninu „i ponudili ili da krene s njima u stanicu ili da dođe samovoljno, što je I.M. i učinio.“ Izrevoltirani ovim postupkom, Plenum  je odlučio da reagira te uputio otvoreno pismo načelniku Smajloviću.

 

 

- Stekli smo dojam da se načelnik žalio policiji na svakodnevne uzvike ogorčenih građana koji se okupe u protestnoj šetnji. Sposoban načelnik bi uvidio da je u Zenici vanredno stanje, jer nemamo Vladu. Uvidio bi ogorčenje građana i sve svoje radno vrijeme bi usmjerio na smirivanje situacije. Sposoban načelnik bi se do sada obratio  građanima najmanje sto puta, trudio bi se da radi za njih barem sad, ako to do sada nije učinio – istakla je Bajramović.  Ona dalje podsjeća da je Smajlović svoje sugrađane nazivao magarcima, iako ga oni smatraju krivcem za njihove brojne probleme.

 

- Istina, u drugim zemljama na protestima se rijetko uzvikuje nečije ime, jer su protesti namijenjeni cijeloj vladi. Međutim, u BiH je drugačija zbog nerada Suda i Tužilaštva, a taj nerad je doveo do toga da pojedinci upleteni u korupciju ostaju na vlasti i sada ti pojedinci sve češće postaju meta očajnih građana. A šta su to oni očekivali? Sigurni sam da su i oni u svojim 'pećinama' čuli za pojam anarhija. Da li oni žele da izbjegnemo anarhiju u cijeloj državi? Nadam se da žele- kazala je Bajramović. Ona je, između ostalog, naglasila da su građani ogorčeni,opravdano, i da nemaju strpljenja da paze na svoj govor.

 

- Neka bude, neka govore šta osjećaju. I svima sam rekla da mogu govoriti šta hoće, ali da ne smiju bacati baš ništa, čak ni papirić na ulicu.Predlažem da se gospodin Smajlović, ako već ima problem s građanima, obrati masi, ili ako to nije sposoban iz bilo kojeg razloga, neka se onda pomiri s činjenicom da on nije sposoban da bude javna ličnost – dodala je Bajramović.

 

B.B./Avaz