20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Mart 2014 22:53

Zapečaćene kladionice u ZDK

 Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH je postupajući po prijavama građana izvršio  kontrolu 49 poreznih obveznika na području Zeničko-dobojskog kantona. 

 

Kontrolama su obuhvaćeni ugostiteljski objekti i uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem.  Predmetom inspekcijskog nadzora mobilnog tima bila je kontrola rada bez odborenja nadležnog organa, poštivanje odredbi Zakona o doprinosima i Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH, te angažovanje neprijavljenih radnika, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine. 

 

Zbog rada bez odborenja nadležnog organa, odnosno Federalnog ministarstva finansija, zapečaćeno je 14 uplatnih mjesta kladionica, a na jednom uplatnom mjestu zapečaćena je oprema za priređivanje igara na sreću. U toku kontrola zatečeno je 11 neprijavljenih radnika, a u 12 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja. Izdato je 67 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 119 hiljada KM. 

 

Osnov za izdavanje prekršajnih naloga je: rad bez odobrenja nadležnog organa, nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, angažovanje neprijavljenih radnika i druge nepravilnosti,piše u saopćenju. Kontrole su izvršene na osnovu uočenih nepravilnosti u poslovanju poreznih obveznika i velikog broja prijava o nepoštivanju poreznih i neporeznih zakona koje su građani, ali i drugi organi dostavili Poreznoj upravi Federacije BiH.  Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH će i u narednom periodu na području Federacije BiH nastaviti sa kontrolama poreznih obveznika, kaže se u saopćenju.