28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Mart 2014 21:10

DF pisao načelniku Smajloviću

Otvoreno pismo Načelniku Općine Zenica i Predsjedavajućem Općinskog vijeća Zenica povodom izbora za članove savjeta MZ na području općine Zenica  - Pozivamo Načelnika Općine Zenica i Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zenica da se javno oglase i odgovore građanima Zenice koje mjere i aktivnosti će poduzeti radi ispravljanja neregularnosti, koje su pratile protekle izbore za članove savjeta MZ na teritoriji općine.

 

Naime, članom 43. Zakona o principima lokalne samouprave jasno je definisano da građani neposredno odlučuju o pravima iz nadležnosti lokalne samouprave, po postupku, koji se utvrđuje tim zakonom ili Statutom.

 

Nadalje, Statutom Općine Zenica jasno je definisano, da se postupak izbora za savjete mjesnih zajednica ostvaruje na neposrednim izborima i to tajnim glasanjem.

Međutim Općinsko vijeće Zenica, na sjednici održanoj 28.11.2013., donijelo je Odluku o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica u suprotnosti sa Statutom Općine, jer je u članu 1. Odluke definisano da se članovi savjeta mjesnih zajednica biraju javnim glasanjem, čime su prekršene odredbe Zakona i Statuta Općine.

 

Ovim su odgovorna lica za provedbu izbora, doveli u pitanje cjelokupnu regularnost izbornih rezultata. Osim toga, ovakav način glasanja nužno je proizveo čitav niz nepravilnosti u izbornom postupku u svim mjesnim zajednicama, a time je na najgrubljii način došlo do kršenja osnovih principa demokratskog življenja i odlučivanja u jednoj lokalnoj zajednici.  

 

U pokušaju izbora kompetentnih i zaslužnih građana iz samoupravnih jedinica na području općine Zenica, u kojem je Demokratska fronta Zenica učestvovala, ostali smo zatečeni nizom nepravilnosti koje su se dešavale:

- različiti vidovi pritiska na kandidate, koji ne dolaze iz redova pojedinih političkih partija,

- održavanja izbora bez obzira na nedovoljan odziv građana u prvom krugu glasanja,

- svjesno neprovjeravanje identiteta glasača prema biračkim spiskovima,

- očita malverzacija prilikom brojanja glasova,

- samovoljna procjena članova komisije o dobnim granicama pojedinih glasača, bez stvarnog utvrđivanja putem identifikacionih dokumenata.

 

Kako je onda moguće biti nezabrinut za nepostojanje demokratskog ozračja u općini na čijem ste čelu?

Od Vas gospodo očekujemo da utvrdite istinitost navoda, te shodno tome preduzmete mjere i pristupite otklanjanju nepravilnosti na svim izbornim mjestima u skladu sa važećim zakonom i Statutom.

Općinski odbor Demokratska fronte Zenica stoga od Vas očekuje, da se u mjesnim zajednicama u kojima su se dešavale nepravilnosti, izbori ponovo organizuju u skladu sa važećim propisima Zakona o principima lokalne samouprave FBiH i Statutom Općine Zenica.

 

Nadamo se da ćete kao odgovorne osobe i odgovorni nosioci vlasti u Općini Zenica  pravovremeno i pravovaljano reagovati zbog svega navedenog, te da ćete građanima Zenice poslati poruku da stranački interesi nisu  iznad interesa Vaših sugrađana .

 

  PRESS DF ZDK