23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 16 Mart 2014 03:45

Izvoznici: Al-ex

Uobičajene floskule da «BiH služi Evropi kao sirovinska baza» razbijaju proizvodne firme poput zeničkog «Al-ex»-a. Stoprocentni izvoz, ali ne trupaca nego obrađenih gotovih masivnih ploča tvrdog drveta, posebno dobija na izražaju kad se zna da ova kompanija značajan dio sirovine drveta uvozi upravo iz EU, prije svega Hrvatske, ali i Srbije...

 

- Imamo zaokružen proizvodni sistem, od dovoženja trupca do izvoznog proizvoda. Na domaćem tržištu sirovinu trupce bukve nabavljamo od Šumsko-privrednog društva  Zeničko – dobojskog kantona (ŠPD ZDK), a iz hrvatske uvozimo slavonski hrast, koji prerađujemo u ploče koje potom plasiramo u Sloveniju, Njemačku, Hrvatsku, Francusku i zemlje Skandinavije, kaže nam vlasnik i direktor preduzeća Emir Akvić.

 

«Al-ex» ima 35 radnika, a ovih dana zapošljava pet novih. Uz kotlovnicu snage 1, 1 megavat (MW) na bio-gorivo, pogone za kompletne termo-dinamičku obradu drveta, sušare, pogoni «Al-ex»-a u Raspotočju kod Zenice iako izvozno orjentisani, svjesni su i dijele sudbinu svih domaćih proizvođača. 

 

- Poticaji biznisu i proizvodnji od kantonalne vlade pomogli su nam u proširenju poslova, a najbitnije je da smo krizu proteklih godina i mjeseci prepoznali kao šansu, a ne kao problem i čekali da nam ga neko drugi riješi, kaže Akvić.

 

Govoreći o poslovnom okruženju u Zenici i BIH, Akvić navodi da je oslobđanje izvoznika od plaćanja poreza na dobit dobar potez, ali da nažalost ima mnogo više loših, opterećavajućih po proizvođače i izvoznike.

 

 

- Nekoordinacija i preklapanje nadležnosti općinskog, kantonalnog, entitetskog i državnog nivoa kod investiranja i izgradnje je pogubno, baš kao i visoke stope doprinosa. Na lokalnom nivou jedno od nameta je plaćanje imaginarnih naknada, poput KGZ-a Općini (Korištenje građevinskog zemljišta) na zemljištu čiji smo vlasnici mi, a  ne Općina. U suštini, administracija na svim nivoima proizvođače i privredu i dalje gleda kao «neprijatelje», nekog od koga treba uzeti, a ne nekog ko ih ustvari hrani, kaže Akvić. 

Povezani članci (by tag)