29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Mart 2014 01:35

BNP gostuje u Crnoj Gori

Nakon uspješne realizacije gostovanja u Splitu 8. marta Bosansko narodno pozorište Zenica gostuje u Crnoj Gori. Tokom dvodnevnog gostovanja u kojemu učestvuje čak 50 članova Pozorišta, biće izvedene tri predstave u dva grada  – Podgorici i Nikšiću. Publika će 14. i 15.marta imati priliku da pogleda predstave “Gole žene” rediteljice Mirele Trepanić, “Mousefuckers” u režiji Stevana Bodrože i koprodukijski projekat East West centra i BNP-a “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” u režiji Harisa Pašovića.

 

Pored izvedbe predstava biće održan i okrugli stol na temu “Pozorište u društvu spektakla” a na kome će biti prisutni autori predstava “Mousefuckers” i “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”. Ovo gostovanje, podržano i finansirano od stane Ministarstva kulture Crne Gore, predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje BNP-a i CNP-a, kako je istakao Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica. Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović je rekao da, bez obzira na ekonomsku krizu  i mala ulaganja i kulturu, treba jačati regionalnu saradnju, te da je važnost i značaj ovog projekta prepoznata od strane Ministarstva kulture Crne Gore, koje ga je u potpunosti podržalo.

 

Krajem mjeseca marta, Bosansko narodno pozorište učestovaće na TKT festu u Tuzli s predstavom “Priča s istočne strane” koja je realizirana u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom, te kao jedini predstavnik iz BiH gostuje u Kranju na 44. Festivalu slovenske drame sa predstavom “Razred”, autora Matjaža Zupančiča, a u režiji Gorana Damjanca.

Pored gostovanja u BiH i regionu, BNP Zenica će tokom marta i aprila biti domaćin XIX međunarodne kulturne Manifestacije Zeničko proljeće 2014. gdje će u sklopu teatarskog programa manifestacije ugostiti teatre iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH i premijerno izvesti edukativnu predstavu za djecu “Crvenkapica na zrnu graška”. Režiju za ovu predstavu potpisuje Miroljub Mijatović, a uloge u predstavi tumače Selma Ćosić i Zlatan Školjić.

 

U toku su i pregovori za nastavak turneje u Hrvatskoj s predstavom “Gole žene… I u babi ima vitamina” a koja je imala odličan odziv publike na nedavnom gostovanju u Splitu.