29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Mart 2014 03:52

KKR: Zaključena kupovina UG-a

KKR, vodeći globalni investicijski fond, objavio je danas da je zaključio kupovinu United Group (SBB/Telemach), vodećeg kablovskog i pay TV operatora u jugoistočnoj Evropi.KKR je potpisao konačni ugovor o kupovini United Group od Mid Europa Partners 15. oktobra 2013. godine. Za ovu transakciju bila su potrebna uobičajna regulatorna odobrenja, koja su sada dobijena čime je stvoren uslov za konačno zaključenje kupovine. Također, zaključenje transakcije kojom Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulaže sredstva od 50 miliona USD zajedno sa KKR-om danas je obavljeno. Poslujući pod brendovima SBB i Telemach, United Group ima 1,89 miliona korisnika na šest tržišta bivše Jugoslavije sa ukupnom populacijom od preko 20 miliona.

 

“Nakon zaključenja transakcije, u potpunosti smo spremni da ubrzamo svoje planove za ovaj region, pružajući građanima širok spektar visokokvalitetnih usluga po pristupačnim cijenama. Uz podršku takvih međunarodnih investitora kao što su KKR i EBRD, nastavit ćemo da poslujemo u skladu sa strogim evropskim standardima i propisima”, rekao je Dragan Šolak, osnivač i predsjednik Izvršnog odbora United Group-e.

 

Henrik Kraft, član KKR-a i rukovodilac KKR-ovog evropskog tima za telekomunikacije i tehnologiju u Evropi, rekao je: “Ovo je prva direktna investicija KKR-a u centralnoj i istočnoj Evropi i predstavlja nedvosmislenu potvrdu našeg povjerenja u perspektivnost United Group-e, na čelu sa Draganom i njegovim talentovanim timom, i regiona.” 

 

O KKR-u

 

Osnovan 1976. na čelu sa Henri Kravis-om i George Roberts-om, KKR je vodeći globalni investicijski fond koji  upravlja imovinom od 94,3 milijardi USD na dan 31. decembra 2013. Sa kancelarijama širom svijeta, KKR upravlja imovinom kroz razne investicijske fondove i račune pokrivajući više klasa imovine. KKR teži stvaranju vrijednosti uvođenjem operativne stručnosti u kompanije iz svog portfolija i aktivnim nadgledanjem i praćenjem svojih ulaganja. Akcijama KKR & Co. L.P. trguje se na Njujorškoj berzi (NYSE: KKR) a “KKR”, u kontekstu ovog saopćenja, podrazumijeva njegova povezana preduzeća, njihove investicijske fondove i račune kojima se upravlja, i/ili njihove povezane investicijske instrumente, zavisno od slučaj.

 

EBRD, koja je u vlasništvu 64 zemlje i dvije međudržavne institucije, podržava razvoj tržišne ekonomije i demokratije u centralnoj Evropi, centralnoj Aziji i južnom i istočnom Mediteranu. Investicije ove Banke pokrivaju industriju, trgovinu, poljoprivredu, energetiku kao i sektore finansija i infrastrukture.

 

  O United Group

 

United Group (SBB/Telemach), preko svojih kompanija članica, posluje na šest tržišta bivše Jugoslavije – u Bosni i Hercegovini , Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji – gdje ima 1,89 miliona pretplatnika kablovske i satelitske TV, širokopojasni internet, fiksnu i mobilnu telefoniju.

 

 Sa populacijom od 20 miliona, region bivše Jugoslavije predstavlja treće po veličini tržište u centralnoj i istočnoj Evropi i karakterišu ga brzorastuća tržišta Pay TV i širokopojasnog interneta. United Group se sastoji od  Telemach Bosna i Hercegovina (vodeći kablovski operator u Bosni i Hercegovini), SBB-a (vodeći kablovski operator u Srbiji), Telemach Slovenia (vodeći kablovski operator u Sloveniji), Total TV (vodeća DTH platforma u regionu za satelitsku televiziju), Total TV International (evropska DTH platforma), i NetTV Plus (vodeći provajder telekomunikacijskih servisa putem javnog interneta). Grupa također pruža usluge koristeći određen broj pratećih brendova koji su rezultat njenog rasta širom regiona: Absolut OK, KDS NS, Jet TV, Beogrid, Telekabel, VI-NET i ArtNet.