28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Mart 2014 15:16

DF Zenica: ekonomska pitanja

Sinoć je u maloj sali hotela Internacional u Zenici, održan radni sastanak grupe za ekonomska pitanja DF ZDK, na kojem se razgovaralo o Programu ekonomske politike i strategije Demokratske fronte BH, koji će biti ponuđen građanima pred predstojeće izbore, kao rješenje mogućeg izlaska iz ove izuzetno teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

 

Nakon uvodnog obraćanja Alme Kratine, predsjednice Kantonalnog odbora DF ZDK, i Draženke Subašić, koordinatorice grupe za ekonomska pitanja DF ZDK, skupu se obratio prof dr. Dženan Đonlagić, te sa svojim saradnicima predstavio radnu verziju Programa ekonomskog oporavka BiH, u čijoj je izradi učestvovao tim od 50-tak stručnjaka iz različitih oblasti ekonomije.

 

U svom izlaganju prof. Đonlagić je istakao da su programom jasno definirane mjere, koje treba implementirati u okviru kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih ciljeva, te da se posebna pažnja daje sinhronizaciji sprovođenja istih, kako bi se pojačao efekat svake od predloženih mjera. Okosnica programa je postavljena vizija ekonomskih prilika u BiH do 2022. godine, te će biti ponuđena rješenja koja trebaju da obezbijede snažan i kontinuiran rast bosanskohercegovačke ekonomije.

 

„Conditio sine qua non (uslovi koji su neophodni) za daljnji razvoj Bosne i Hercegovine jesu politička stabilnost i pravna sigurnost, pri čemu parlamentarna većina mora biti stabilna, kao uslov za implementaciju ekonomske politike, te definiranje ekonomskih ciljeva kroz jasno određivanje industrijskih grana na kojima treba zasnivati daljnji razvoj i strategiju.“ rekao je u svom izlaganju prof. Đonlagić.

 

Posebnost predstavljenog programa se ogleda i u činjenici da je u okviru planiranih mjera ekonomske politike napravljena spona prema obrazovnoj politici, čijom se sinhronizacijom mjera i rokova, u kojima bi se mjere provodile, moglo obezbijediti kvalitetno provođenje strategije razvoja i oporavka BiH.

 

Svi članovi grupe za ekonomska pitanja DF ZDK, su nakon izuzetno plodonosne diskusije koja je potom uslijedila, pozvani da se aktivno uključe u konačno definiranje ekonomske politike i strategije ekonomskog oporavka, te da svoje razrađene prijedloge dostave do 31. marta koordinatoru grupe.

Fokus grupe za ekonomska pitanja DF ZDK, treba da bude na problematici koja je specifična upravo za ovaj kanton, te da ponudi mjere potrebne za prevazilaženje iste u narednom periodu.