28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Mart 2014 20:41

Kinezi suvlasnici KTG Zenica

Kompanija KTG Zenica podnijela je Državnoj komisiji za električnu energiju (DERK) zahtjev za izdavanje licence za obavljanje djelatnosti međunarodne trgovine električnom energijom. U odluci koju je DERK objavio krajem prošle sedmice navedeno je da su „KTG Zenica osnovali HTG Energy Investment Limited Hong Kong, KTG AG Lugano, Švicarska i Općina Zenica“. Da je ovaj podatak tačan, uvjerili smo se i uvidom u sudski registar.


Sedmi izvođač


Još 2009. godine, podsjećamo, formiran je KTG Zenica od investitora Branka Montenegra i njegove fantomske firme KTG (Švicarska) sa 75 posto vlasništva i Općine Zenica sa 25 posto, radi gradnje termoelektrane - toplane na plin snage 250 megavata, proizvodnje struje i njene prodaje, kao i snabdijevanja parom i toplom vodom grada Zenice.

Indikativno je da su se u proteklih pet godina u nekoliko navrata mijenjali direktori firme Haris Mašić, Vildana Dedić, Azra Tukić, da bi, kako saznajemo, početkom januara za direktora bio imenovan Branko Montenegro. Saznajemo da je zenički KTG ostao dužan prethodnim direktorima plaće, pa su neki od njih pokrenuli i tužbe. A pet godina kasnije, osim većine dobivenih dozvola, na mjestu gradnje termoelektrane još je samo trava!

Na upit predsjedavajućem Općinskog vijeća Zenica Nebojši Nikoliću „znaju li on i Vijeće ili su imali na Vijeću informaciju o promjeni vlasničkih odnosa unutar kompanije i novim imenovanjima“, on je za „Avaz“ odgovorio: 

- Ne, nemamo tu informaciju. Izvještaj o radu KTG-a planom rada Vijeća je predviđen za april. 

Kinezi su sedmi „izvođači radova“ na Termoelektrani (TE), ali prvi put je i u sudskom registru došlo do izmjene vlasničke strukture. Naime, TE KTG Zenica je prvobitno trebala graditi državna kazhstanska firma „KazTransGas“, da bi se „investitor“ preko noći promijenio u privatnu firmu sličnog naziva - KTG. Tek nakon nekoliko mjeseci saznalo se da firma uopće nije kazahstanska, nego švicarska. 

Obmanjivanje bh. javnosti nastavljeno je pričom da TE grade „General Electric“ i PORR, da bi potom novi ugovor u Zenici bio potpisan s „Ferrostaalom“ i grupacijom “Christof“. 

Ozbiljne nesreće


Nadalje, nakon što je objelodanjeno da Montenegro nema ni feninga za pokretanje projekta vrijednog pola milijarde KM, objavljeno je da su novi izvođači - Kinezi, i to državna kineska kompanija SEPCO III. Kada je naš list objavio da SEPCO III po svijetu prate ozbiljne nesreće tokom gradnje i rada u garantnom roku, objavljeno je da je, ustvari, novi izvođač, a sada i suvlasnik privatna finansijska grupacija HTG iz Hong Konga. 

Ovaj dil s Kinezima postignut je tokom jula i oktobra prošle godine, za vrijeme boravka zeničke delegacije u Kini. Skupština preduzeća 24. oktobra je održala sastanak, izabrala nove članove Uprave i HTG je tada uveden kao dioničar u novu firmu. 

 

Faksimil odluke DERK-a: Slučajno razotkrivena „nova podjela“

 

 

Najnovija uprava KTG-a 

U novoj upravi KTG-a između ostalih su Rade Montenegro, Brankov sin, ali i dvojica Zeničana, Selver Keleštura, sekretar načelnika Husejina Smajlovića i Vijeća Općine te prvi čovjek Lokalne izborne komisije Zenica, i Muhamed Begagić, donedavni direktor, a sada savjetnik u zeničkoj komunalnoj firmi ALBA. 

Begagić je „vlasnik“ više funkcija, poput predsjednika Nogometnog saveza ZDK i člana Izvršnog odbora NSBiH, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice i Koordinacije boračkih udruženja Zenica te užeg rukovodstva SDA u ovom gradu

 

(AVAZ)

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/montenegro-i-smajlovic-opet-varaju-zenicu