25 Maj 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Mart 2014 05:23

Rezultati Rudnika u 2014.

U tri jamska kapaciteta Rudnika mrkog uglja Zenica u prva dva mjeseca tekuće godine proizvedeno je ukupno 64.040 tona uglja što je oko 101 posto u odnosu na plan. Januar je okončan sa proizvedenih 30.392,a februar sa 33.647 tona uglja.

 

Rudnik Zenica ostvario je dobre proizvodne rezultate u prva dva mjeseca ove godine zahvaljujući prošle godine poduzetim aktivnostima na dovođenju jama u optimalno stanje,izjavio je za RTV Zenica Esad Čivić,direktor ovog Zavisnog društva. Plan je prebačen za oko 400 tona. Višegodišnja nastojanja da se zamijeni parna lokomotiva mogla bi biti uskoro i ostvarena. Rudnik na osnovu okolinske dozvole mora zamijeniti lokomotivu koja koristi ugalj.

 

Tender raspisan prošle godine bio je neuspješan i bit će ponovljen. Iako zenički rudnik ima potrebe za svježom, mlađom radnom snagom,otežavajuća okolnost za prijem je podatak o oko 270 invalida druge grupa. Oni su iz neposredne proizvodnje raspoređeni na vanjska radna mjesta. -Ako bi nadležne institucije pomogle u rješavanju ovog problema,mogli bi razmišljati o prijemu nove radne snage,kazao je Čivić.      (Š.B.)