30 Septembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Mart 2014 05:52

Blokirano 65.164 računa u BIH

U Bosni i Hercegovini, prema novom izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupno je blokiran 65. 661 bankarski račun poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun ima 40.301 firma. Početkom februara u BiH su bila blokirana 65.164 bankarska računa poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun imala je 39.981 firma. 

 

U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.  Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, jer je u tim gradovima i najviše registriranih pravnih subjekata.

 

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.619 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća. 

 

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih subjekata ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.  Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na na ovom LINKU - PDF dokument (save as).